avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietate pe cote parti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietate pe cote parti

Buna ziua, numele meu este Mihai Andrei, am o mica nelamurire in legatura cu actul de proprietate. Eu si prietena mea vrem sa cumparam o casa, insa nu suntem cununati, adica avem nume diferite. Intrebarea mea este: Actul de proprietate se poate face pe doi titulari eu avand numele X iar prietena mea avand numele Y? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: anddyyy , utilizator 14:47, 4 Noiembrie 2013
Sigur ca se poate. Puteti achizitiona proprietatea pe cote parti. Fie pe cote parti egale, fie in alte cote parti functie de aportul fiecaruia, adica daca unul plateste din pret ,mai mult poate avea o cota parte mai mare. Nu trebuie sa fiti casatoriti , ce veti cumpara impreuna inainte de casatorie este proprietate comuna pe cote parti.
Cat priveste cotele parti acestea pot fi diferite in functie de contributia concreta a fiecaruia dintre voi.
Spre exemplu, daca unul achita 70% din valoarea bunului, va avea 70% si celalalt 30%.
Va multumesc pentru raspunsul rapid si foarte util, mai sunt si alte acte in care v-or fi trecute numele noastre in procesul achizitionarii unei locuinte?
Contractul de vanzare cumparare, la cares funciara veti fi trecuti tot coproprietari ai imobilului in cotele pe care le veti dobandi conform actului de vanzare cumparare, la administratia financiara veti figura dupa schimbarea rolului fiscal coproprietari.
Notarul se va ocupa de demersurile legate de Cartea Funciara.

Sa aveti insa grija sa nu existe vreo ipoteca si sa nu intelegeti de la notar exact care este problema cu ipoteca.

Sa mai aveti grija si in privinta intrarii in apartament.
Este recomandabil sa intrati in apartament in ziua vanzarii dupa ce achitati pretul vanzarii.

Alte discuții în legătură

Partaj concubinaj Barbela Barbela Buna ziua - Pentru un bun dobandit in timpul concubinajului in cote de 50% , dar plata ratelor a fost facuta de un singur proprietar. Ce castig de cauza are ... (vezi toată discuția)
Problema tata fiica spirala spirala Buna ziua.Problema mea consta in felul urmator.Parintii au achizitionat un apartament cu 2 camere in 1993.Pe actul de vanzare cumparare ambii sunt trecuti.Erau ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu doi proprietari fara acordul unuia din ei trasorv trasorv Buna ziua , impreuna cu altcineva [ fara niciun grad de rudenie ] detin un apartament , in procente diferite si vreau sa imi recuperez cota parte din el prin ... (vezi toată discuția)