Va rog spuneti-mi si mie daca un sofer de tir, care lucreaza conform graficului de conducere/repaus, are sau nu dreptul la ore suplimentare. Sau numai la salariul de baza si diurna? De exemplu, conform legii, durata de conducere pe o saptamana nu poate fi mai mare de 56 de ore. Fata de cele 40 normale, soferul are dreptul la ore suplimentare in bani? Sau se socotesc compensate cu zilele de repaos dintre curse?
Multumesc!
aici apar chestiuni de interes in special medical de fellul cat est recomandat unui sofer sa conduca pt. a nu fi un pericol pt. altii ., bine este sa fiti cat mai precaut , in special bazandu-va pe principiul precautiei , nu incercati sa depasiti normele impuse de lege desi stiu ca nu este usor si intervin si alti factori , sper aveti parte de calatorii fara neplaceri
Va multumesc, insa intrebarea mea viza orele suplimentare, care exista chiar daca se conduce conform garficului. De ex poti conduce 9 ore pe zi. Iata ca apare 1 ora suplimentara. Daca conduci simbata sau duminica, toate cele 9 sunt suplimentare. Mai mult, in 2 saptamani ai vvoie sa conduci maxim 90 de ore. Deci cu 10 mai mult decat zice codul muncii (40 pe saptamana). Deci aceste ore, care depasesc programul normal, se considera compensate cu repaosul dintre curse, sau este obligatoriu sa fie platite? Pt ca de ex inre 2 curse sunt 2 zile libere, platite, in care nu trebuie sa fii prezent la serviciu
Art.109 C.muncii (1) prevede:"Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala de munca este de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana."
Art.117 C.muncii "(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art.109, este considerata munca suplimentara.
(2)Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente prevenirii producerii unor accidenta sau inlaturarii consecintelor unui accident."
Art.119 "(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 zile dupa efectuarea acesteia.
(2)In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru."
Art.120 " (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art.119 alin.(1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin.(1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca, sau dupa caz, contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. "
Daca angajatorul nu respecta aceste prevederi, va puteti adresa cu o sesizare la ITM.
Va multumesc! Stiam aceste articole, insa inca odata raspunsul la intrebarea mea este ocolit oarecum. Sa zicem ca am acumulat 8 ore suplimentare pe o cursa. Pana la cursa urmatoare am o zi libera platita. Eu inteleg ca cele 8 ore suplimentare sunt astfel compensate,nu? Conform 119 cu 1. Sau angajatorul trebuie sa mi le plateasca?
Angajatorul dvs. ce zice? Stati acasa 8 ore, fara sa fiti platit? Pai se cam contrazice cu textul de lege care spune clar: "ore libere platite"...
In contractul individual de munca ce prevederi sunt referitoare la orele de munca suplimentare?
Cate ore?
cristins
as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)
Discutii
acasa.v
sant angaj. la o firma privata cu C.M pe postul de sofer in cazul in care nu-am curse mise cere sa ajut alti colegi care fac alte meserii daca refuz sant ... (vezi toată discuția)