avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata contributie la sanatate pentru persoana care nu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata contributie la sanatate pentru persoana care nu realizeaza venituri

Cat trebuie sa plateasca o persoana fara venituri contributia pentru sanatate, dupa majorarea salariului minim pe economie? Cum se poate asigura ca aceasta este suma corecta de plata? E stabilita de o institutie anume sau este publicata intr-un ordin emis de un minister sau o institutie a statului?
Cel mai recent răspuns: uri , utilizator 15:10, 28 Iunie 2013
1. Este vorba de Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
- Conform acestei legi pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (750 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 41 lei pe luna.

2. Incepand cu data de 1 iulie 2013 salariul minim brut pe economie va fi de 800 lei deci contributia minima la sanatate va fi de 44 lei.

Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari sanatate daniella28 daniella28 buna seara,daca eram cosaigurata cu sotul la sanatate si sotul a bagat divort lasandu-,ma bolnava si in tratament,cum mai fac acum?cu mama pensionara nu pot ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate mihaela_simi mihaela_simi Daca sunt administrator al unei firme, dar nu am CIM in ce conditii pot incheia un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate? Ce acte sunt necesare si cum se ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate pesticid pesticid Contributia la sanatate dupa perioada de somaj cum se calculeaza? Ma intereseaza o suma minima. Multumesc (vezi toată discuția)