avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare, neplata CAS
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare, neplata CAS

Buna ziua!

Mama mea a lucrat 34 de ani in total din care 23 de ani si 6 luni in grupa a II-a de munca si 10 ani si 6 luni in conditii normale (se vor implini pe 17 martie) ----> (din 17.03.1975 pana in 01.11.1977 in conditii normale de munca. din 01.11.1977 pana in 01.04.2001 in conditii grele (grupa a II-a), din 1.04.2001 pana in prezent)

Din cate am inteles, poate iesi la pensie, fara a fi penalizata.

Totusi, astazi a aflat de la locul de munca (lucreaza la CFR) ca societatea nu a mai platit CAS din 2006 si, daca iese la pensie, va fi penalizata(va primi mai putin decat in mod normal).

In legatura cu acestea, am niste nelamuriri:

1. poate iesi la pensie fara a fi penalizata?
2. ce consecinte are neplata cas-ului de societate si ce masura poate fi luata impotriva societatii in acest caz?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Neculai Zburlea , Consilier juridic 12:08, 14 Martie 2009
nzburlea a scris:

3. Prin modificarile aduse pentru calculul stagiului de cotizare in perioada iulie 2001-pana in prezent nu mai este conditionat de plata CAS, ci doar de depunerea declaratiilor de asigurare.

Deci, angajatorul nu mai este contribuabil in acceptiunea art. 18 din Legea nr. 19/2000 si nu are obligatia sa achite CAS. Angajatorul trebuie doar sa depuna declaratia nominala.
Conform art. 6 din Legea nr. 19/2000, declaratia cuprinde si obligatiile de plata catre BASS. A se vedea anexele 1.1 si 1.2 ale Ordinului nr. 340/2001 si cap. A al acestui act normativ.

Daca o sa studiati adeverinta de stagiu de cotizare eliberata de Casa de Pensii o sa observati ca pt lunile aprili mai iunie 2001 au rubrica cu achitarea CAS.

Aceasta fraza se contrazice cu prima. Pai, lamuriti-ne, are sau nu angajatorul obligatia achitarii CAS?
A, o face benevol! :))

Va fi influentata la calcul doar cu nevalorificarea acestor 3 luni de stagiu de cotizare

Care 3 luni, discutia era despre 3 ani! ;)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Dvs nu cititi posturile mele sau nu intelegeti.

Va rog sa cititi cu atentie art 37 al Legii 19/2000, si daca o sa urmariti firul modificarilor acestui articol o sa intelegeti de ce 3 luni si nu 3 ani.

Art 37a fost modificat. tocmai la presiuna CFR si SIdex, mari datornici la plata CAS

Cea ce mentionati dumneavostar nu are legatura cu calcului stagiului de cotizare.

qed

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta pentru pensie grupa 1 ruri ruri Subiect: calcul stagiu realizat pentru pensie 1.sant nascut in 09.06.1960 2. Perioada 29.07.1977-02.04.1989 am statut de angajat cu C.M. 3.Perioada ... (vezi toată discuția)
Pensie la limita de varsta Mia25 Mia25 buna ziua, vreau sa intreb pentru mama mea(nascuta in mai 1959) care a lucrat la sncfr din 1979-1998 in gurpa 1 de munca (in functia de magaziner marfa) si ... (vezi toată discuția)