avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mai pot ataca cu recurs hotararea prin care a fost ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mai pot ataca cu recurs hotararea prin care a fost respinsa plangerea ?

Un Proces Verbal intocmit de IPJ pentru "depasire pe linie continua" fara probe, doar soferul depasit ca martor si martorul meu din masina. Drumul liber, in lucru, marcaje aproape sterse si fara indicatoare. Dovedesc faptul ca am mai depasit inainte o masina, care a accelerat si drept urmare am depasit o si pe a doua, cu existenta posibilitatii de a fi calcat linia continua la repliere. Am contestat PV cerand anularea lui pe motiv ca nu descrie exact faptele intamplate (se mentioneaza doar depasirea unei masini).
Pe portal.just.ro apare "Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată plângerea contravenţională formulată de petentul x, în contradictoriu cu intimatul IPJ , împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor seria y/15.11.2012. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 26.06.2013"
Am citit alte discutii pe aici si parerea e ca "Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă".
Pot face recurs sau nu ? Cum as putea formula recursul ?
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2013
georgedr72, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:00, 28 Iunie 2013
Da, se poate ataca cu recurs hotararea prin care a fost solutionata plangerea contraventionala in prima instanta, potrivit art. 34 din og 2/2001.Art. 34
1. Instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa in termen, asculta pe cel care a facut-o si pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat, administreaza orice alte probe prevazute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal, si hotaraste asupra sanctiunii, despagubirii stabilite, precum si asupra masurii confiscarii.
(2) Hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la sectia contencios administrativ a tribunalului. Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi sustinute si oral in fata instantei. Recursul suspenda executarea hotararii.
Dna av. @oanapitiritean, temeiul legal in baza caruia se poate recurs la judecatorie nu este cel de mai jos?

Decizia Nr.500 din 15.05.2012
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 118 alin. (3^1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, art. 34 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi art. XVII din Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor

CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
În numele legii
DECIDE:
1. Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Ilie Ionel Ciuclea în Dosarul nr. 1.892/284/2010 al Tribunalului Dâmboviţa - Secţia comercială şi de contencios administrativ, de Valentin Dediu în Dosarul nr. 3.644/330/2010 al Tribunalului Ialomiţa - Secţia civilă, de Liviu Niculoiu în Dosarul nr. 6.376/221/2010 al Judecătoriei Deva, de Ovidiu Nicolae Ţap în Dosarul nr. 3.416/84/2011 al Tribunalului Sălaj - Secţia civilă, de Mădălina Valeria Tudose în Dosarul nr. 11.614/315/2010 al Tribunalului Dâmboviţa - Secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal, de Emil Florian ªerban în Dosarul nr. 5.952/288/2011 al Tribunalului Vâlcea - Secţia a II-a civilă şi constată că dispoziţiile art. 118 alin. (31 ) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice sunt neconstituţionale.
2. Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 34 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, excepţie ridicată de Ilie Ionel Ciuclea în Dosarul nr. 1.892/284/2010 al Tribunalului Dâmboviţa - Secţia comercială şi de contencios administrativ.
3. Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. XVII din Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, excepţie ridicată de Valentin Dediu în Dosarul nr. 3.644/330/2010 al Tribunalului Ialomiţa - Secţia civilă.
Definitivă şi general obligatorie.
Prezenta decizie se comunică celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului.
Pronunţată în şedinţa publică din data de 15 mai 2012.

sursa: [ link extern ]
Nu, temeiul este cel indicat mai sus, respectiv prevederile Og 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
si atunci de ce nu se mai putea face recurs in procesele cu politia rutiera pana la aparitia Deciziei CC nr. 500?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mica reforma in justitie Crinel Crinel La ce lege face referire: \"[b][u]Daca prin lege[/u][/b] nu se prevede altfel, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata cu ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala a instantei de recurs? Manole Dumitru Manole Dumitru Printr-o sentinta a instantei de fond s-a admis anularea p-v nr.XXXX/YYY emis de Corpul De Control al Primarului a Primariei Mun.Z , care declara recurs, ... (vezi toată discuția)
Se poate face recurs la un apel respins privind o contestatie proces verbal suspendare permis conducere Arbad Arbad Prima instanta la Judecatorie: Tip solutie: Respinge plângerea Solutia pe scurt: Respinge plângerea formulată de petentă. Ia act că nu s-au solicitat ... (vezi toată discuția)