avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... drepturi copil/anulare mustrare scrisa
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

drepturi copil/anulare mustrare scrisa

Am o problema care aparent nu atrage atentia. Este insa o grava incalcare a drepturilor unui elev de 12 ani, caruia i-a fost scazuta nota la purtare cu mustrare scrisa pentru fapte care nu sunt de o gravitate corespunzatoare. Practic in mustrarea scrisa au fost mentionate ca abateri "comportament necorespunzator" si "a aruncat repetat cu corn si lapte in colegi". Problema este ca prin sintagma "comportament necorespunzator nu poti demonstra in ce consta cu adevarat vina acestui elev (diriginta a luat in calcul micile nazbatii pe care le comit si ceilalti elevi ai clasei). Iar fapta cu aruncatul cornului si a laptelui a avut loc o singura data, participand toti baietii din clasa - pedepsiti fiind insa doar trei. Am facut contestatie conform Regulamentului scolar. Aceasta a fost respinsa "ca nefondata" de catre Consiliul de administratie al scolii.Intrebare: pot cere anularea mustrarii scrise in instanta? Trebuie mentionat ca documentul mustrare scrisa nu are numar de inregistrare si nici data (desi in Regulament se precizeaza ca in catalog se va trece numarul de inregistrare al mustrarii). De asemenea, Regulamentul precizeaza ca mustrarea trebuie inmanata personal sub semnatura parintelui, ceea ce nu s-a intamplat - a fost trimisa prin elev, de primire semnand matusa copilului. As putea cere ca proba in instanta interogatoriul dirigintei care a propus pedeapsa pe nedrept?
Diriginta are ceva cu acest copil, de mai multe ori i-a spus ca nu-l suporta. Atunci cand copilul i-a spus ca nu semneaza un proces-verbal decat dupa ce sunt instiintati adultii, diriginta l-a dat afara, spunandu-mi ca a sfidat-o, desi la 12 ani sa pui un elev sa semneze procese-verbale este egal cu zero. Azi, l-a acuzat pentru o fapta pe care nu a comis-o. Vinovati erau alti copii, dar printre ei l-a acuzat si pe al meu. Desi colegii copilului i-au spus ca este nevinovat, nu a vrut sa-i asculte, spunand ca va incheia un proces-verbal si "sa vada cum o sa-l mai conteste matusa". E atac clar la adresa copilului, abuz si lipsa de etica si pedagogie. Sunt indignata si trebuie sa fac dreptate acestui copil. Va rog sa-mi dati sfaturi, pentru ca nu stiu care ar fi cea mai buna cale de urmat.
Cel mai recent răspuns: osyrys , utilizator 23:19, 12 Martie 2009
Nu cunosc regulamentul dar, de principiu trebuie sa existe cale de atac. Si cred ca ar trebui sa o urmati. IMi amintesc ca si eu, impreuna cu colegii, faceam tot felul de nazbatii.
Daca insa aveti semnale clare ca relatia dintre fiul dvs. si aceasta diriginta nu este OK, sftaul meu sincer este sa stati de vorba cu ea in primul rand si apoi, daca nu aveti un rezultat concret de imbunatatire a raporturilor, sa va ganditi serios sa schimbati scoala.
Imi pare rau , dar eu, personal, am fost o rebela si am avut tot felul de probleme. Ma iertau de fiecare data intrucat invatam.Acum sunt insa alte vremuri si ma gandesc cu teama la ce il asteapta pe fiul meu. ( deocamdata e la gradinita).
Incercati sa discutati si cu fiul, cerandu-i acestuia sa fie mai atent, explicandu-i ca daca nu face si el un efort este posibil sa-l mutati la alta scoala si sa-si piarda colegii...etc.
Eu va doresc sa aveti suficienta intelepciune si sa gasiti ce este mai bine pentru fiul dvs.Probabil ca are mai multa personalitate, si nu intotdeauna acest lucru se apreciaza.Dimpotriva, sistemul incearca tot timpul sa elimine elementele " altfel" (decat sistemul accepta).

succes
av. Ileana Schwarz
Stimata Doamna,
Din pacate, doar sanctiunea disciplinara a exmatricularii din toate unitatile de invatamant, fara drept de reinscriere pentru o perioada de timp, aplicata elevilor pentru abateri deosebit de grave, se poat contesta in instanta.
In cazul dumneavoastra, hotararea consiliului de administratie este definitiva.
Puteti, insa, sa formulati o sesizare catre colegiul de disciplina de pe langa inspectoratul scolar teritorial, in vederea declansarii unei cercetari a "comportamentului necorespunzator" al dirigintei de clasa. Sesizati, deasemenea, si modul in care v-a fost comunicata masura mustrarii scrise (prin elev si nu sub semnatura reprezentantului legal), astfel Consiliului de administratie i se va pune in vedere respectarea, cel putin pe viitor, a obligatiilor legale.
Potrivit Statutului (Legea 128/1997), personalul didactic are obligatii si raspunderi de natura profesionala, materiala si morala, care garanteaza realizarea procesului instructiv-educativ, conform legii.
O eventuala cercetare disciplinara a dirigintei ar putea sa o determine sa-si schimbe comportamentul in bine, dar, presupun, ca ar putea face si un rau mai mare....
Sunt deacord ca o discutie prealabila cu diriginta si/sau cu cei din conducerea institutiei de invatamant va putea avea rezultate mai eficiente si mai rapide, in raport de ceea ce spuneti ca s-a intamplat pana acum.
In situatia in care nu ati auzit pana acum de institutia medierii, va propun sa aveti in vedere si aceasta cale de rezolvare a unui conflict, respectiv prin medierea disputei (in speta: parinte/parinti - profesor/unitate de invatamant) cu ajutorul unei persoane specilaizata in acest sens.

In speranta ca v-am fost de ajutor,
Larisa Somfalean - avocat.

Asa cum v-am scris in primul mesaj cred ca veti gasi solutia cea mai buna pentru fiul dvs.

Chiar daca vi s-a spus de catre colega mea ca nu ar exista cale de atac, va rog sa retineti ca orice prejudiciu provocat altuia atrage raspunderea celui care l-a produs. Cu alte cuvinte, din punct de vedere legal, intotdeauna aveti posibilitatea sa solicitati instantei civile repararea unui prejudiciu in masura in care puteti dovedi ca acesta s-a produs.

Sunt convinsa ca veti avea intelepciunea sa rezolvati aceasta problema fara ajutorul instantei.

succes
Av. Ileana Schwarz
Multumesc foarte mult pentru interventie.
Intelepciune...este cam greu. Cel mai greu de aplicat in sistemul nostru este intelepciunea. Ma voi folosi de un articol din Regulament care spune ca daca in 8 saptamani de la mustrarea scrisa, copilul are o purtare ireprosabila, se va anula scaderea notei la purtare. Poate, cu ... intelepciunea mea si bunavointa altor factori, se va vedea purtarea ireprosabila pe care copilul chiar o are. A fi ireprosabil la 12 ani e destul de greu, dar cred ca se va da o interpretare in limitele bunului simt. Pentru moment, am renuntat la ideea instantei, desi...este o nedreptate care nu ar trebui lasata asa, macar pentru binele altor elevi in aceeasi situatie. Voi vedea pe parcurs. Multumesc pentru sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scaderea notei la purtare Sara Sofia Sara Sofia Un elev a carui sunt diriginta, a înjurat un profesor. S-a propus scăderea notei la 7 . E normal asa mult ? Cum as putea sa îl apară cumva ? Măcar sa nu i ... (vezi toată discuția)
Scaderea notei la purtare sabina1234 sabina1234 Ieri copilul meu a fost influientat de alt coleg care i-a lipit un absorban te spate la un baiat din clasa lui sa ii faca poza la acesta unde se vedea ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar ortanmariana ortanmariana Scaderea mediei la purtare a unui elev de liceu se poate ataca in instanta? Scoala este obligata sa justifice scaderea mediei la purtare atunci cand este ... (vezi toată discuția)