avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plecare chiriasi inainte de termen, formulare contract ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plecare chiriasi inainte de termen, formulare contract de inchiriere

Problema mea e comuna, am inchiriat un spatiu din care chiriasii au plecat mai devreme cu 6 luni decit prevede contractul (01.09.2008-31.08.2009) pretinzind ca spatiul lasa de dorit si le creaza un deficit de imagine, ca au fost deranjati de ciinii mei care treceau prin curtea lor(cred ca i-am intrebat de vreo 10ori in cele 6 luni cit au stat daca ii deranjeaza ciinii ca sa le blochez accesul in curtea lor si au spus ca nu), ca nu am facut curat in beci (pe care nu aveau de gind sa-l foloseasca) etc. In final au plecat fara sa plateasca utilitatile (2170lei), conditionindu-ma de plata (de fapt scaderea din utilitati) unor obiecte ramase (mochete, jaluzele verticale si un cablaj pentru internet) pentru care cer un pret nerusinat (eu le-am sugerat sa le lase pt ca gaurisera peratii si tavanele si ar fi trebuit sa le repare, credeam ca vor cere un pret de bun simt). De aceea am hotarit sa ii dau in judecata si sa le cer plata daunelor interese, reprezentind chiria pt cele 6 luni care ramin pina la expirarea coontractului. In contract formulare de la Art.4.Chiria si modalitatile de plata este: "...Incetarea contractului înainte de termenul fixat la art.3, din iniţiativa chiriaşului, obligă pe acesta la plata daunelor - interese faţă de proprietar.". Art.3 se refera la durata chiriei, adica intre 01.09.2008-31.08.2009. Intrebarea mea este daca formularea de la art.4 imi permite sa obtin in instanta despagubiri reprezentind chiria pe cele 6 luni, sau formularea mea din contract a fost incompleta prin neprecizarea cuantumului despagubirilor ?
Cel mai recent răspuns: burebista , utilizator 17:45, 3 Aprilie 2009
stimate utilizator , dupa legea locuintei, chiriasul poate denunta contractul unilateral fara motiv cu un preaviz de 60 de zile , nu vreau decat sa va amintesc ca sper ca dv. a-ti inregistrat contractul la administratia fiscala ca sa nu va faceti culpabil de evaziune fiscala care se pedepseste cu pana la cativa ani de inchisoare in , orice caz in cel mai fericit caz ve- ti putea obtine cred reparatii nu prea importante, ar fi interesant de stiut ce pret era negociat intre dv. si cei in cauza , pt. ca este o notiune de just pret care provine din dreptul canonic al bisericii catolice , succes in cauza dv.
Multumesc pentru raspuns...care ma uimeste si ma surprinde neplacut (nu e un repros pt dvs :) ).
Nu cunosc legea locuintei. Contractul este OK, inregistrat la administratia financiara si cu impozitele platite. Contractul este facut cu o persoana juridica, o firma de advertising din Iasi. Suma lunara pe care o achitau era echivalentul a 550euro la cursul din ziua platii(asta inseamna 7euro/mp, pret minimal in zona in care locuiesc). Chiriasii nu mi-au dat nici-un preaviz scris, doar m-au anuntat verbal cu 30 zile inainte de plecare. Faptul ca dvs spuneti ca se poate denunta contractul unilateral fara motiv cu preaviz de 60zile ma surprinde neplacut pt ca asta inseamna ca chiriasul pote sa plece cind vrea indiferent de datele din contract, eu fiind prejudiciat financiar si moral. Eu am investit bani in spatiu, ei au produs uzura si mici stricaciuni, au plecat intr-o perioada cind e greu sa gasesti chiriasi, in plus am facut si un imprumut bazindu-ma pe aceasta chirie, deci sunt o serie de pagube pe care eu le suport ca urmare a inchirierii. Pentru logica mea e inacceptabila o asemenea lege.
Va rog sa va exprimati in continure opiniile, eventual si din partea altor persoane avizate, personal consider ca ar trebui sa existe legi si drepturi ale proprietarilor care sa le permita sa fie despagubiti in mod corect cind chiriasul face abuzuri si nu respecta contractul (din cele scrise mai sus de dl. Aurel Calauz rezult ca legea anuleaza anumite prevederi contractuale, nu?).

legea locuintei :legea 114/1996, art.24 lit.a
Ar trebui mai multe detalii.... De exemplu, plecam pe ideea ca, bineinteles, Dv. ati declarat contractul la DGFP-ul orasului de domiciliu, deci pentru ca acest contract sa inceteze, trebuie sa existe un acord in acest sens intre Dv. si societatea respectiva, acord pe care Dv. l-ati folosi, ca sa declarati incetarea contractului la DGFP (pentru incetarea perceperii impozitului, pe veniturile din cedarea folosintei...etc) Buuun.
IN CAZUL in care ati semnat un asemenea acord cu chiriasul.... ne oprim aici. Contractul a incetat legal, deci nu va ramane decat sa mergeti la DGFP cu acordul.
IN CAZUL in care n-ati semnat un asemenea acord, dar chiriasul a respectat prevederile legale, (vezi art 24 L114/96), puteti sa recuperati in istanta valoarea a 2 ( luni ) de chirie - cele 60 zile termen ptr. notificare, plus cheltuielile cu care chiriasul a ramas debitor, plus cheltuieli de judecata ----dar.. toate astea, numai dupa ce aplicati si Dv. procedura legala -notificare dupa trecerea termenului de plata, chemarea la conciliere etc ----( consultati un avocat ).
IN CAZUL in care chiriasul a parasit pur si simplu locatia, fara notificare, consultati un avocat. ( sunt multe detalii -evaluarea stricaciunilor, etc- de discutat ) dar, aveti sansa, gandesc, sa va puteti recupera prejudiciul. ( poate nu pe 6 luni, dar cu un mic artificiu... )
--de vazut si art.29 al.b), c) si d). din L114/96

Consultati un avocat, el va fi cel mai in masura sa aprecieze cat poate folosi din art.24 al. L ) al legii citate.

Cu respect, Hutu Gruia Ionel

p.s. Nu au relevanta in cazul de fata imprumutul/ratele Dv. bancare, perioada grea,...etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii reziliere contract de inchiriere tanguera tanguera As dori sa stiu care sunt pasii de urmat pentru rezilierea unui contract de inchiriere. E posibil sa nu fie inca nevoie dar vreau sa fiu pregatita. Situatia ... (vezi toată discuția)
Plata chirie in avans pt urmatorii 10 ani lucialuca lucialuca Buna ziua! Va trebui sa fac un act prin care ma oblig sa permit unei terte persoane sa locuiasca in casa mea pana la sfarsitul vietii sale, in schimbul unei ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere.razgandirea chiriasului. qcond qcond Sunt locatorul, am incheiat un contract de inchiriere cu locatarul pe o perioada determinata, am primit de la acesta un avans, iar dupa cateva zile, ... (vezi toată discuția)