Buna seara,
Vreau sa stiu daca imi poate explica mai pe larg si in termeni mai putin juridici, un contract de donatie cu clauza de neinstrainare si grevare, dar si rezerva dreptului de abiatie viager-aceasta din urma inseamna ca DOAR dupa moartea parintilor (donatorilor) pot beneficia de dreptul de folosinta, ceea ce scrie si in contract. Adica am drept de proprietate, insa nu si de folosinta. La ce ma ajuta? si cum pot locui in acest apartament?
Cum se pot ataca/anula in instanta aceste clauze si ce implica?
Dreptul de abitatie viagera presupune exercitarea atributelor de folosinta si de dispozitie de catre titularii dezmembramantului dreptului de proprietate .( dreptul de abitatie viagera este un drept real principal, derivat, care are ca obiect o casa de locuit, titularii dreptului exercitand doar dreptul de posesie "jus possidendi " si dreptul de folosinta asupra bunului "jus fruendi" ).
Dreptul de abitatie viagera va fi stins prin decesul parintilor dumneavoastra.
Dreptul de dispozitie juridica va apartine.Bunul nu va putea fi instrainat de catre dumneavoastra, intrucat trebuie respectat dreptul de abitatie, care se intinde pe intreaga viata a parintilor dumneavoastra.
Dreptul de proprietate deplin al dumneavoastra va lua fiinta la momentul cand va fi stins dreptul de abitatie viagera.
Dreptul de abitatie reprezinta o varietate a dreptului de uz.
Uzufruct viager
Liliana80
Buna ziua
Am o întrebare legata de locuința , dacă mama mea deține uzufruc ul viager pana la deces , acel drept prin decesul ei îmi revine mie s au ... (vezi toată discuția)