avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate dar NU si de folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate dar NU si de folosinta

Buna seara,
Vreau sa stiu daca imi poate explica mai pe larg si in termeni mai putin juridici, un contract de donatie cu clauza de neinstrainare si grevare, dar si rezerva dreptului de abiatie viager-aceasta din urma inseamna ca DOAR dupa moartea parintilor (donatorilor) pot beneficia de dreptul de folosinta, ceea ce scrie si in contract. Adica am drept de proprietate, insa nu si de folosinta. La ce ma ajuta? si cum pot locui in acest apartament?
Cum se pot ataca/anula in instanta aceste clauze si ce implica?

Multumesc anticipat!
nu ati citit contractul cand l-ati semnat? Nu puteti face nimic pana dupa decesul donatorilor.
Dreptul de abitatie viagera presupune exercitarea atributelor de folosinta si de dispozitie de catre titularii dezmembramantului dreptului de proprietate .( dreptul de abitatie viagera este un drept real principal, derivat, care are ca obiect o casa de locuit, titularii dreptului exercitand doar dreptul de posesie "jus possidendi " si dreptul de folosinta asupra bunului "jus fruendi" ).

Dreptul de abitatie viagera va fi stins prin decesul parintilor dumneavoastra.

Dreptul de dispozitie juridica va apartine.Bunul nu va putea fi instrainat de catre dumneavoastra, intrucat trebuie respectat dreptul de abitatie, care se intinde pe intreaga viata a parintilor dumneavoastra.

Dreptul de proprietate deplin al dumneavoastra va lua fiinta la momentul cand va fi stins dreptul de abitatie viagera.

Dreptul de abitatie reprezinta o varietate a dreptului de uz.

Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager Liliana80 Liliana80 Buna ziua Am o întrebare legata de locuința , dacă mama mea deține uzufruc ul viager pana la deces , acel drept prin decesul ei îmi revine mie s au ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare cu drept de abitatie anisoarasimona anisoarasimona avem act de vanzare cumparare asupra casei mamei mele cu clauza urmatoare:transmiterea proprietatii cu toate atributiile sale si predarea bunului imobil ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului ginajaneta ginajaneta buna ziua.Am fost la politie pentru a-mi schimba C.I.expirata,si m-am lovit de o problema.Eu si sotul meu suntem proprietarii unui imobil pe care l-am cumparat ... (vezi toată discuția)