avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager

Buna ziua
Am o întrebare legata de locuința , dacă mama mea deține uzufruc ul viager pana la deces , acel drept prin decesul ei îmi revine mie s au frații mei au dreptul ?
Apartamentul este pe numele meu si este donatie de bani pentru al cumpara.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana80 , utilizator 11:33, 27 Noiembrie 2014
Dreptul de proprietate este lipsit de o parte din atributele sale ( cel al posesiei- jus possidendi si cel al folosintei- jus fruendi ).

Dumneavoastra avea calitatea de nud proprietar.

Dreptul de proprietate va fi , din nou, deplin, la momentul decesului uzufructuarilor.( dreptul de uzufruct este unul viager ).

Dreptul de uzufruct confera uzufruaturului posesia si folosinta asupra bunului imobil.

Nuda proprietate poate fi instrainata.

De asemenea, dreptul de uzufruct este unul cesibil.

Dumneavoastra veti fi proprietar asupra imobilului dupa decesul uzufructuarilor.

Pana la acest moment, cand dreptul de uzufruct este stins, dumneavoastra trebuie sa adoptati o conduita prin care sa nu aduceti atingere exercitiului liber si neingradit al acestui dezmemebramant al dreptului de proprietate .

( dreptul de uzufruct este un drept real principal, esentialmente derivat , temporar, dezmembramant al dreptului de proprietate).

Pana la momentul cand dreptul dumneavoastra va fi din nou deplin, dumneavoastra dispuneti de acest bun, insa numai raportat la atributul dispozitiei .( dreptul de dispozitie este cuprins din dreptul de dispozitie juridica si cel de dispozitie materiala).

Mulțumesc mult pentru răspuns.

Stoica Ioana a scris:

Dreptul de proprietate este lipsit de o parte din atributele sale ( cel al posesiei- jus possidendi si cel al folosintei- jus fruendi ).

Dumneavoastra avea calitatea de nud proprietar.

Dreptul de proprietate va fi , din nou, deplin, la momentul decesului uzufructuarilor.( dreptul de uzufruct este unul viager ).

Dreptul de uzufruct confera uzufruaturului posesia si folosinta asupra bunului imobil.

Nuda proprietate poate fi instrainata.

De asemenea, dreptul de uzufruct este unul cesibil.

Dumneavoastra veti fi proprietar asupra imobilului dupa decesul uzufructuarilor.

Pana la acest moment, cand dreptul de uzufruct este stins, dumneavoastra trebuie sa adoptati o conduita prin care sa nu aduceti atingere exercitiului liber si neingradit al acestui dezmemebramant al dreptului de proprietate .

( dreptul de uzufruct este un drept real principal, esentialmente derivat , temporar, dezmembramant al dreptului de proprietate).

Pana la momentul cand dreptul dumneavoastra va fi din nou deplin, dumneavoastra dispuneti de acest bun, insa numai raportat la atributul dispozitiei .( dreptul de dispozitie este cuprins din dreptul de dispozitie juridica si cel de dispozitie materiala).

Dar daca este donatie de bani pentru a cumpara apartamentul , mama mea ar avea dreptul sa elimine contractul ca sa recupereze banii donați ...s au există o cale legală pentru a ma lasa fără apartament ?
Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct cornelia1605 cornelia1605 buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)
Donatie cu uzufruct viager rodicaboian rodicaboian Speta este urmatoarea: am primit prin donatie, impreuna cu fratele meu, un apartament de la mama noastra. In actul de donatie este mentionata clauza de ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu uzufruct viager t70andras t70andras Detinem un apartament proprietete comuna sot-sotie, cu mama sotiei uzufructuara viagera procuratoare de fonduri ,cu interdictie de instrainare si grevare ,in ... (vezi toată discuția)