avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comportarea generala in serviciu a salariatului - ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comportarea generala in serviciu a salariatului - criteriu de stabilire a sanctiunii disciplinare

La art. 250 din codul muncii, unul din criteriile d stabilire a sanctiunii disciplinare este si comportarea generala in erviciu a salariatului.
Parerea mea este ca acest colt de lege este unul de umplutura.
Comportarea generala in serviciu a salariatului daca s-ar traduce ca fiind o comportare ce intra la categoria abatere disciplinara, ar trebui sa se concretizeze intr-o sanctiune disciplinara pentru a fi catalogata drept o comportare negativa.
Or angajatorul nu poate tie cont de comportarea generala <negativa> in seviciu a salariatului daca aceasta nu este concretizata printr-o sanctiune disciplinara.
Pe de alta parte singurul rol al acestui colt de lege este acela de a fi in foavoarea angajatului intrucat daca acesta ar avea o comportare generala buna, atunci sanctiunea disciplinara ar fi mai blanda, insa aceast lucru nu este pus niciodata in practica de catre angajatori la emiterea deciziilor de sanctionare sau de concediere.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:19, 1 Iulie 2013
Chiar daca dispozitiile art. 247 din Codul muncii nu fac referire la normele de comportament atunci cand definesc abaterea disciplinara, nimic nu se opune ca prin regulamentul intern sa se reglementeze obligatia de a se respecta normele de comportament în unitate. Obligatia de respectare a normelor de comportament în unitate se refera la comportamentul salariatului în toate structurile unitatii.

Pai din moment ce angajatorul constata ca comportarea generala in serviciu a salariatului incalca normele de comportament in unitate (rezultand din unele referate, unele reclamatii, barfe, reportaje la televizor, reclamatii la politie etc.) iar salariatul respectiv nu este convocat sa de explicatii prin urmare nu poate sa-si exercite dreptul la aparare cu privire la faptele ce ii sunt imputate, mai mult decat atata, faptele ce ii sunt imputate nu sunt verificate si nu se concretizeaza printr-o decizie de sanctionare, eu nu inteleg cum poate fi obligata instanta de judecata sa tina cont de acestea in cazul in care angajatorul ar face referire la ele in decizia de sanctionare?
Scuzele mele...acest articol nu este de umplutura ci este probabil unul dintre cele mai frumoase din codul muncii...
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2013
codulmuncii, utilizator
Pentru aplicarea unei sanctiuni , exceptie facand avertismentul, aplicarea unei sanctiuni se face numai dupa efectuarea procedurii cercetarii disciplinare prealabile.

Notele de relaţii, referatele, notele explicative nu fac dovada efectuării cercetării prealabile.
(Curtea de Apel Iaşi, Secţia Litigii de Muncă şi Asigurări Sociale, Decizia nr. 660 din 21 octombrie 2008, www.jurisprudenta.org)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive de contestare si anulare decizie de sanctionare ? oanaportar oanaportar - un sef de compartiment vrea sa ii ia unui salariat subordonat o Nota explicativa in legatura cu o fapta comisa de acesta in timpul programului de ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului individual de munca din motive ce tin de persoana salariatului elliss elliss Care sunt pasii ce trebuiesc urmati potrivit codului muncii fata de o persoana angajata care are un numar de 22 zile absente nemotivate? (vezi toată discuția)
Nelamurire cercetare prealabila AnnaKarenina AnnaKarenina Buna dimineata. Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie: Firma privata cu urmatoarele posturi/functii existente: -administrator legal -director ... (vezi toată discuția)