avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanþa de urgenþã nr. 80/2013. Taxele judiciare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanþa de urgenþã nr. 80/2013. Taxele judiciare pentru recurs împotriva hotãrârii pronunþate într-o cauzã având ca obiect divorþ

Buna tuturor,

A aparut :

[ link extern ]

In conditiile acestea, cum se mai taxeaza recursul la divort?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:28, 6 Aprilie 2014
VasileZat a scris:
Deci se pare că se aplică totuși noile prevederi deși acțiunea a început în 2012.

Vă mulţumesc pentru informaţie, dar este greşită. Suma minimă pentru un recurs, potrivit O.U.G. nr. 80/2013, este de 100 de lei. Prin urmare, taxa judiciară de timbru de 80 de lei pe care v-a pus în vedere instanţă să o achitaţi nu este prevăzută în O.U.G. nr. 80/2013.
Având în vedere că plătisem deja 20 lei, taxă depusă odată cu recursul, mă gândesc că instanța a solicitat încă 80 lei tocmai pentru a ajunge la suma de 100 lei prevăzută de O.U.G. nr. 80/2013.
Nu știu care sunt explicațiile dar faptele sunt clare. Bănuiesc că nici nu este foarte indicat să solicit instanței explicații pentru diferența de taxă solicitată.
Repet, este o greșeală. Trebuia să formulați cerere de reexaminare în termen de 3 zile de la data comunicării citației. Am avut suficiente litigii începute înainte de a intra în vigoare OUG nr. 80/2013 în care căile de atac au fost timbrate potrivit vechii legislații.

Art. 39 din OUG nr. 80/2013
(1) impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantul poate face cerere de reexaminare, la aceeasi instanta, in termen de 3 zile de la data comunicarii taxei datorate. Cererea de reexaminare este scutita de la plata taxei judiciare de timbru.
(2) Cererea se solutioneaza in camera de consiliu de un alt complet, fara citarea partilor, prin incheiere definitiva. Dispozitiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedura civila raman aplicabile in ceea ce priveste complinirea celorlalte lipsuri ale cererii de chemare in judecata. Instanta va proceda la comunicarea cererii de chemare in judecata, in conditiile art. 201 alin. (1) din Codul de procedura civila, numai dupa solutionarea cererii de reexaminare.
(3) In cazul admiterii integrale sau partiale a cererii de reexaminare, instanta va dispune restituirea taxei de timbru total ori, dupa caz, proportional cu reducerea sumei contestate.
(4) In cazul taxelor datorate pentru cereri adresate Ministerului Justitiei si Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, solutionarea cererii de reexaminare este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti.
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se mai depune timbru judiciar ? Pilu Pilu Buna ziua. As avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: O cunostinta de-a mea a facut recurs la Curtea de apel si a depus totodata si chitanta taxa timbru ... (vezi toată discuția)
Aplicarea in timp a o.u.g. 80/2013 - taxa judiciara de timbru JohnnyBRB JohnnyBRB Art. 55 din O.U.G. 80/2013 \\"Pentru cererile şi acţiunile introduse până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, timbrul judiciar se ... (vezi toată discuția)