avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din concediu crestere copil pana la 1 an
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din concediu crestere copil pana la 1 an

Buna ziua!

Speta este uramatoarea: Copil nascut la 19.08.2012, tatal (are venituri) nu solicita concediu paternal. Mama vrea sa se intoarca la servici in data de 16.08.2013, astfel ca o luna, teoretic, este in concediu fara plata? De asemenea, in acest caz ce documente trebuie depuse la angajator pentru aceasta luna de concediu fara plata?

Multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 19:58, 1 Iulie 2013
1. Ati uitat sa precizati pentru ce varianta de concediu crestere copil (CCC) ati optat: pana la varsta de 1 an sau pana la varsta de 2 ani a copilului?

2. - Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an si si tatal nu a vrut sa intre cel putin o luna in CCC atunci CCC al dvs. se reduce cu o luna asa ca trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni pentru a beneficia de stimulentul de insertie, adica inainte de data de 19.07.2013.

3. Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) incepand cu data de, sa zicem, 16.07.2013 si reluarea activitatii cu aceeasi data.
- Cuo copie dupa decizia de incetare a suspendarii CIM si de reluare a activitatii mergeti la Primarie si completati cererea pentru stimulentul de insertie.

4. Veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar dupa ce va implini copilul 1 an si pana la varsta de 2 ani a acestuia.

5. Daca doriti sa stati neaparat o luna in concediu fara plata (CFP) atunci faceti cerere catre angajator pentru incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii cu data de 16.07.2013 si mai faceti o cerere de CFP cu aceeasi data, pentru o luna de zile.

Multumesc pentru raspuns!

1. Am optat pentru CCC pana la 1 an.

2. Din discutiile avute cu cei de la Directia Muncii, a reiesit ca mama trebuie sa faca dovada ca si-a reluat activitatea inainte de a implini copilul 1 an (si nu 11 luni), chiar si cu o zi pentru a beneficia de stimulent de insertie, in ultima luna nebeneficiind insa de indemnizatie.

3. Astfel, in lumina acestor lamuriri date de catre personalul de la directia muncii, mi-e neclara situatia ultimei luni dinainte de 1 an.
Indiferent daca tatal solicita sau nu, CCC pentru o luna, dvs nu veti beneficia de indemnizatie de CCC pentru luna respectiva. Astfel ca in aceasta situatie CCC se va diminua cu o luna.
Baza legala e art 11 OUG 111/2010 si art 4^1 alin 1 HG 52/2011.
ART. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

ART. 4^1
(1) În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie pentru cresterea copilului alinalucascris alinalucascris Buna.As avea o intrebare:momentan sunt in concediu pentru cresterea copilului,iar la inceputul acestuia am optat pentru varianta de 2 ani.Insa acum cand ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil cu handicap cristisy cristisy Buna seara Am si eu o problema si o nelamurire in acelasi timp. Am nascut un baietel si am optat pentru ccc pana la 1 an. Acum baietel are 10 luni si a fost ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez sa primesc stimulentul de insertie? florinonly florinonly Buna ziua, Va rog sa imi comunicati cand pot sa ma intorc incampul muncii pentru a beneficia de stimuletul de intoarcere din concediul crestere ingrijire ... (vezi toată discuția)