avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Rugaminte - dreptul la concediu medical dupa CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Rugaminte - dreptul la concediu medical dupa CIC

Ma numesc Lucian,
sunt functionar public la o institutie fiscala si va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema.
Am mai apelat la serviciile dvs, si vreau sa va multumesc pentru raspunsurile date, insa de aceasta data revin cu o intrebare a carui rasuns dat de dvs, este in contradictie cu optica sefului de serviciu personal- resurse umane.
Timp de 3 ani am fost in concediu pentru ingrijire copil.
Dupa care mi-am suspendat la cerere raportul de serviciu pentru o perioada de 2 ani. In aceasta perioada de 2 ani ( concediu fara plata ) nu am fost asigurat medical.
Mi-am reluat activitatea la data de 01.04.2013.
Va rog sa-mi spuneti dupa cat timp de la aceasta data voi putea beneficia ( pentru mine sau pentru copil ) de concediu medical.
De la serviciu personal mi s-a spus ca abia dupa 6 luni de cotizare voi avea dreptul la concediu medical, exceptie facand concediul cu regim de urgenta medicala.
Pe forum am mai intrebat, mi s-a raspuns ca am dreptul dupa o luna de cotizare, parere contradictorie cu cei de la serviciu personal, care spun ca sunt necesare 6 luni de cotizare.
In OUG nr.158/2005 spune clar ca sunt necesare 6 luni de cotizare. Nu inteleg de ce dvs sustineti ca ar fi nevoie doar de o luna ?
Va rog sa ma lamuriti si sa-mi invocati si temeiul legal in baza caruia, nu ma indoiesc, ca-mi veti raspunde.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:18, 2 Iulie 2013
Cred ca cei de la personal fac niste confuzii.
Pentru a putea beneficia de concediu medical e suficient stagiul de 1 luna.
Calculul indemnizatiei se face cu media veniturilor pe 6 luni anterioare.
Daca nu ati realizat venituri in toate cele 6 luni anterioare, calculul mediei se face doar cu veniturile existente, in cazul dvs. pentru 3 luni (aprilie, mai si iunie) daca veti avea concediu medical in iulie.

Din OUG nr. 158/2005:

ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.
ART. 8
(1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de cãtre angajator sau, dupã caz, de cãtre asigurat, respectiv de cãtre fondul de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale sau bugetul asigurãrilor pentru şomaj;
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Perioadele prevãzute la alin. (2) şi (3) se asimileazã stagiului de cotizare numai dacã în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare în înţelesul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.

ART. 9
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã, fãrã condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilitã prin hotãrâre a Guvernului.

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Vreau sa va multumesc pentru raspunsul dvs.
Cu aceasta ocazie sper ca s-a aliniat si d-na de la serv. personal legislatiei in vigoare.

Permiteti-mi va rog, sa va mai adresez inca o intrebare referitoare la concediile de odihna, de aceasta data.
Asa cum am mai specificat, eu mi-am reluat activitatea in data de 01.04.2013. Mi s-a spus ca aferent anului 2013 nu am dreptul la nici o zi de concediu de odihna.

In anul 2008 luna oct. cand eu am intrat in concediu pentru ingrijire copil, mi-au ramas neefectuate un nr de 3 zile concediu odihna aferente anului 2008.
Din motive bine intemeiate, dupa expirarea concediului pentru ingrijire copil am solicitat 2 ani de concediu fara plata.
Daca am solicitat sa mi se comunice nr de zile de concediu de odihna aferente anului in curs ,la care am dreptul mi s-a spus ca :
" in anul plecarii in concediu si anul revenirii am dreptul doar la un singur concediu de odihna. Deci daca in anul 2008 am efectuat 20 zile, mi-au mai ramas 3 neefectuate si astfel doar la acestea mai am dreptul "
Cam greu de inteles aceasta afirmatie, fapt pentru care va solicit dvs sprijinul. Poate reusiti sa ma ajutati si sa-mi prezentati si temeiul legal in baza caruia imi veti formula raspunsul.

Va multumesc inca odata !
Trebuie sa verificati ce scrie in CCM sau regulamentul intern al societatii referitor la aspectul de care intrebati.
De exemplu, in CCM al societatii unde lucrez, se prevede astfel:
(2) Salariaţii care au fost în incapacitate temporară de muncă întregul an calendaristic, precum şi salariatele care au fost în concediu plătit pentru sarcină şi lehuzie şi în continuare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, precum şi salariatele care au fost în concediu plătit pentru îngrijirea copilului handicapat, nu au dreptul la concediu de odihnă pe acel an;
(3) În cazul în care perioadele prevăzute la alineatul precedent au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au întins pe 2 sau mai mulţi ani calendaristici consecutivi, salariaţii au dreptul la un singur concediu de odihnă, acordat în anul reînceperii activităţii, în măsura în care nu a fost efectuat în anul în care au intervenit situaţiile respective;


Daca si la dvs. se prevede ceva asemanator, atunci aveti dreptate, mai aveti de efectuat 3 zile de CO ramase din anul intrarii in CCC.
Perioada lucrata inainte de intrarea in CCC (ianuarie - octombrie) impreuna cu perioada lucrata dupa revenirea din CCC sau concediu fara plata (aprilie-decembrie) se considera ca un singur an, pentru care aveti dreptul la un singur concediu de odihna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu medical dupa incetarea concediului crestere si ingrijire copil pana la 2 ani marianabacescu marianabacescu Acordare concediu medical pentru sarcina si lauzie dupa incetarea concediului crestere si ingrijire copil pana la 2 ani. Care este stagiul de cotizare in cazul ... (vezi toată discuția)
Rugaminte adrianadrian240 adrianadrian240 Buna ziua. Ma numesc Adrian, sunt functionar public la o Administratie Fiscala. In urma cu trei ani am beneficiat de concediului pentru ingrijirea ... (vezi toată discuția)
Concediu medical tampau gabriela tampau gabriela Din data de 01.05.2012 pana pe 10.08.2012 am avut la o salariata concediu medical cod 15(risc maternal) . Din data de 11.08.2012 i s-a dat concediu medical ... (vezi toată discuția)