avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedieri - urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedieri - urgent

Buna ziua tuturor,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Sunt angajator si am un numar de personal de 200 de persoane. Sunt in situatia in care din motive economice trebuie sa fac disponibilizari de personal. Doresc sa fac disponibilizari individuale si conform Codului muncii , pentru a nu intra in concedieri colective, voi inceta CIM(cu art 65 din CM) la un numar
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 18:55, 12 Martie 2009
pt a fi in legalitate si a nu avea probleme trebuie sa modificati organigrama si statutul de functiuni
conf art.68 lit.b din codul muncii ) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;

(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.
irinarauta a scris:

Buna ziua tuturor,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Sunt angajator si am un numar de personal de 200 de persoane. Sunt in situatia in care din motive economice trebuie sa fac disponibilizari de personal. Doresc sa fac disponibilizari individuale si conform Codului muncii , pentru a nu intra in concedieri colective, voi inceta CIM(cu art 65 din CM) la un numar


Mai precis care este problema?
Pentru a nu se incadra la concedieri colective, puteti concedia maxim 19 salariati in termen de 30 de zile.
Multumesc Rozi, dar spune-mi te rog cum ma judeca ITM-ul la numar de pers disponibilizate in urmatoarele conditii :
Primele disponibilizari 6 persoane sunt cu 14.03.09 pe 18.03.09 am 1 persoana, pe 25.03.09 am 5 persoane, pe 2.04.09 1 pers. iar pe 3.04.2009 1 pers (in total sunt 15 angajati), deci sub numarul pt .conced. colective. Luna calendaristica este de pe 14.03 - 14.04.09 dar pe data de 18.04.2009 mai disponibilizez inca 6 angajati.
ITM -ul considera luna calendaristica si disponibilizarile facute in intervalul 18.03 - 18.04.09, in care trebuie sa am un alt numar de persoane disponibilizate (scazand din nr total pe cei plecati intre 14-18.03.09)? Si tot asa pentru celelalte perioade?
Codul muncii nu e explicit in aceste conditii. Ce ma sfatuiesti sa fac?
Multumesc mult
in decursul a 30 zile, 14.03.-14.04.
Art. 68. - (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri."
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva sau individuala ella000 ella000 Lucrez la o companie cu capital privat care are un numar total de 217 angajati. Intrucat firma trece printr-o situatie dificila din punct de vedere ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare salariati eleodor-popescu eleodor-popescu care este numarul maxim de salariati care poate fi disponobilizat pentru a nu fi considerata disponibilizare colectiva? (vezi toată discuția)
Concediere colectiva apetra apetra exista un procent din nr total de salariati disponibilizati peste care daca se trece intram la categoria concediere colectiva? reglementare? (vezi toată discuția)