Va rog frumos daca ma puteti lamuri in legatura cu ce pot face sa nu ma trezesc in strada.Tatal meu a decedat anul trecut,apartam.in care locuiesc impreuna cu mama e pe numele amindorura cumparat.Mama mea,in afara de faptul ca inainte de decesul lui a trecut banii comuni doar pe numele ei ca sa nu-i imparta cu mine,nu vrea sa faca succesiunea nici pe casa,a zis ca nu are nici un interes.Stiu ca ea actioneaza pe furis si nu vreau sa ma trezesc intr-o nenorocire,pot bloca in calitate de unic mostenitor descendent cartea funciara a apartamentului? Sa nu poata vinde,adica. Multumesc.
Mama dvs. nu poate instraina apartamentul in masura in care a fost cumparat in timpul casatoriei cu tatal dvs. Presupunand ca vrea sa-l vanda si nu va comunica notarului faptul sa tatal dvs. e mort, notarul va cere ca acesta sa fie prezent la semnarea actelor, lucrul care, din pacate, nu mai e posibil ... :(( Asadar, singura modalitate prin care ea poate instraina imobilul este sa dezbata mostenirea pentru a intra in posesia certificatului de mostenitor, certificat in care veti fi mentionata si dvs. in calitate de mostenitoare, cu o cota de 3/4 din apartament (de fapt, 3/4 din 1/2, respectiv o cota de 3/8). Asadar, stati linistita, pentru ca nici un notar nu va incheia un eventual contract de vanzare-cumparare fara certificat de mostenitor!!!
Cat despre carte funciara, aceasta se blocheaza numai prin eliberarea unui extras de carte funciara pentru autentificare, dar aceasta este o alta poveste si nu are legatura cu problema dvs.
Va referiti la posibilitatea inscrierii in cartea funciara a situatiei dvs., lucru care nu prea e posibil fara sa aveti un act justificativ. Daca vreti neaparat, singura varianta este sa cereti partajul sucesoral in instanta, ocazie cu care puteti solicita eliberarea unui certificat de grefa si, in baza acestuia si a copiei dupa actiune, va puteti adresa OCPI pentru notarea in cartea funciara a litigiului existent pe rolul instantei. Nu va costa decat 60 de lei, dar trebuie sa va ganditi serios la taxa de timbru care se plateste la judecatorie... :(
Succes!!!
Va multumesc mult,am recitit acum si am realizat ca trebuie sa stiu sigur cu taxa aceea de timbru,daca aduc adeverinta de lipsa de venit banuiesc ca scade taxa,asa citisem pe undeva,la sfirsitul procesului mama mea va achita ceea ce eu am fost scutita,ea fiind cea care pierde procesul,caci normal ca succesiunea se va face in instanta,ea se opune,dar pierde,ca legea e lege.Iar daca las succesiunea nefacuta ma trezesc peste niste ani cu proces de uzucapiune,deci oricum situatia e groaznica.
Buletin expirat
danutza777
Buna seara as dori sa stiu ce pot face in cazul in care am implinit 18 ani si am buletinul expirat din acest moment si as dori sa-l reinnoiesc insa mama este ... (vezi toată discuția)