avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Jaf la apã ... MARE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Jaf la apã ... MARE

Se pare că am înfuriat tare rău roiul de "'ŢÃ-PARI" de la APA OLTENIA-CRAIOVA și au hotărît să-și demonstreze încă o dată puterile ...
Citez din adresa
Către,
Locatarii Blocului M23 (unde locuiesc)

Bla ... Bla ...
Constituirea proprietarilor de locuințe în asociații de locatari este obligatorie pentru a se putea încheia contract de furnizare/prestare a serviciilor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare între SC Oltenia Compania de Apă Oltenia SA ca operator și asociația de proprietari ca utilizatori.
Bla ... Bla ...
În acest scop vă comunicăm că dacă proprietarii de apartamente nu-și desemnează un administrator sau nu se constituie în asociații de proprietari pînă în data de 01.08.2013 SC Oltenia Compania de Apă Oltenia SA va sista furnizarea serviciilor de apă pînă cînd se vor îndeplini condițiile de încheiere a contractului de furnizare servicii între părți.
Întrebare:
Din cele citite în legea mai sus menţionată nu reiese de nicăieri această obligativitate; trebuie oare legea citită "printre rînduri " sau este doar un "moft" dintre multele altele impuse pînă acum ... fără nici un contract şi în lipsa oricărui bun simţ ("tehnic și nu în ultimă instanță, omenesc) "
Dacă este posibil să hotărască ei acest lucru și să dea astfel de ultimat-umuri, răspundeți-mi, vă rog !

Îmi pare rău, din grabă, am omis să specific Legea nr.230/2007
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
vasile.sirbu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionel Manolache , Administrator imobile 11:28, 3 Iulie 2013
Firma poate distribui apa numai pe baza unui contract. Orice contract se face intre 2 persoane juridice sau fizice. D-voastra , ca sa aveti apa aveti posibilitatea sa va constituiti asoc de proprietari conf legi 230 / 2007 sau sa desemnati un proprietar (poate chiar dvstra ) sa faca contract in numele blocului, in acest caz acea pers strange bani de la locatari si plateste c/v apei consumate de toti locatarii (bineinteles cu riscurile de vigoare )
Pănă acum au distribuit-o fără nici un fel de contract; cel puţin în cazul meu, iar scuza că nu am fost de găsit este lamentabilă, atîta timp cît sînt în stare să ne găsească şi în gaură de şarpe ca să-și încaseze facturile bine umflate. Sînt adeptul înființării Asociațiilor de Locatari (desființate de capetele luminate ale foștilor \"edili\" ai oraşului, pentru că îi deranja în aplicarea \"legalității\" lor), dar modul de impunere și intimidare este cel puțin deranjant. Am reținut \"două persoane juridice sau fizice\" şi, conform regulilor formale de logică Aristotelică, lipsa contractului între două persoane juridice, nu-i poate îndreptăți la hotărîrea de a sista furnizarea apei potabile, punînd în joc sănătatea sau chiar viața locatarilor. Dar acest lucru nu mă mai miră, le este specific; au demonstrat pînă acum că nu le pasă decît să-și acopere pierderile sau să-şi umple buzunarele, indiferent prin ce mijloace.
Să presupunem, prin absurd, că majoritatea locatarilor unui bloc gîndesc ceva de genul "Lucrul bine făcut este acela pe care îl faci singur !" sau sînt pesimiști din fire și aplică drept principiu una din Legile lui Murphi ("Dacă există posibilitatea ca ceva să meargă prost, atunci va merge "FOARTE PROST"", iar experiența a demonstrat-o în multe cazuri; nu va fi îndeplinită condiția prevăzută de respectiva lege (dreptul de opțiune al cetățeanului într-o societate democratică) 2/3 din nr.loc - cred, atunci au dreptul să-și ducă la îndeplinire sinistra amenințare !??!
Am reținut din "Art2. -> "se pot"" şi cred că acest lucru nu înseamnă "sînt obligați", așa cum se încearcă să ni se impună. Probabil că nu se merită efortul ca un asemenea monstru veșnic înfometat să cheltuiască resurse în plus, ţinînd seama şi de dreptul de alegere al nimicnicului de consumator; a ales, precum orice element al stihiilor naturii, calea cea mai simplă, a minimului potențial energetic.
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
vasile.sirbu, utilizator
Legea 230/2007
Dispozitii generale, definitii

Art. 1. - Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta.
Art. 2. - In conditiile art. 1, datorita starii de indiviziune fortata, proprietarii au obligatia sa ia masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii comune. In acest scop, proprietarii se pot asocia in asociatii de proprietari cu personalitate juridica.
Art. 4. - (1) Asociatia de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care, pe langa drepturi, impune obligatii pentru toti proprietarii.
(2) Consecintele neluarii masurilor de organizare si functionare cu privire la administrarea si gestiunea proprietatii comune sunt in raspunderea juridica a tuturor proprietarilor sau a reprezentantilor acestora, dupa caz.


De ce credeti ca este "jaf" un lucru care este absolut normal, nu va ganditi doar la contractul de apa, dar sunt foarte multe lucruri care sunt comune intr-un condominiu (bloc), aveti terasa care trebuie reparata pe cheltuiala tuturor proprietarilor nu doar cei de la ultimul etaj, sunt tevile din subsol (apa calda si rece, caldura), probabil aveti ascensor, fatada cladirii este parte comuna, daca nu sunteti asociatie de proprietari (nu mai exista asociatie de locatari), cu cine va discuta cei care trebuie sa repare ceva pe partea comuna?
Asa cum a raspuns si @sanda65, va asumati riscul sa semnati contractul cu firma care furnizeaza apa, sa repartizati fiecarui apartament conform consumului si sa strangeti banii sa achitati factura?
Ca să vedeți "DE CE ?" ar trebui să vă trimit toate documentele strînse din anul 2011, cu situaţia facturilor lunare; acestea sînt deja trimise la organele cu competențe specifice: BRML-Dolj, OPC-Dolj, DGA-Dolj, reporter.gsd.ro. Atunci aţi putea stabili nivelul de "rahat" în care se bălăcesc respectivii.
Haideti sa presupunem ca de luna viitoare nu mai exista acest furnizor, ca-si schimba conducerea, isi schimba toti angajatii, le scad salariile cu 90% s.a.m.d.
Dumneavoastra aveti nevoie totusi de apa si va trebui sa o cumparati in conditiile noului furnizor de apa. Asa cum multi avem nevoie zilnic de paine, de lapte... produse ce le cumparam de la cel mai apropiat loc chiar daca in acel spatiu s-au schimbat anul acest 3 firme si sunt cu totul alti salariati alte conditii...

Asa ca acest furnizor a solicitat corect sa va organizati pentru a avea cu cine sa incheie un contract.

Alte discuții în legătură

Pot instala apometre daca nu exista asociatie de locatari ? vr_elna vr_elna Tocmai am achizitionat un apartament care nu are apometre instalate si nici vecinii nu au. Cand am fost sa schimb actele pe numele meu am intrabat daca pot ... (vezi toată discuția)
Lipsa contract cu furnizor apa ContSters42601 ContSters42601 Buna ziua ,nu stiu dac am postat bine dar va adresez intrbarea. Cumnatul meu locuieste la bloc ,nu si -a mai inoit contractul cu furnizorul de apa iar zilele ... (vezi toată discuția)
Contract individual apaterm ,statut (obligatii/raspundere) asociatii locatari. maarkyM maarkyM buna ziua de 1Mai , subiectul pe crea doresc sa-l dezvoltam este legat de raspunderea As de Loc fata de proprietari in cazul neachitarii facturilor de ... (vezi toată discuția)