avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie copil

In data de 15 februarie 2012 am intrat in concediu prenatal,am nascut pe data de 24 martie m-ai devreme cu o luna.Deci am stat in concediu prenatal doar 39 de zile restul am stat dupa ce am nascut.(126 de zile in total).Am terminat postnatalul pe 20 iunie.Intrebarea mea este cat timp primesc indemnizatia de 600 lei.Pana cand implineste copilul 2 ani?Sau timp de 24 de luni de la data la care am inceput sa primesc, adica in iunie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:37, 3 Iulie 2013
1. Indemnizatia pentru CCC se plateste pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 16
(1) Dreptul la indemnizațiile prevăzute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 și art.9 alin.(4) și (5) încetează cu ziua următoare celei în care:

a) copilul a implinit varsta de un an sau, dupa caz, 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) a avut loc decesul copilului.
...
Eu cand am inceput sa primesc indemnizatia copilul avea deja 3 luni.Adica nu primesc timp de 2 ani ci doar un an si 9 luni.
Legea nu spune ca se primeste indemnizatia timp de 2 ani ci pana implineste copilul 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand trebuie sa ma intorc la munca dupa concediul de maternitate? ralucagaina78 ralucagaina78 Buna ziua! As avea si eu o intrebare.In data de 14 iunie 2015 fiul meu implineste 2 ani.As vrea sa stiu cand trebuie sa ma intorc la locul de munca dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului delia3 delia3 Buna , am nascut o fetita in 09 03 2013, am avut concediu postnatal pana in 01.07.2013, inseamna ca ccc trebuie sa fie pana in 01.07.2015 ???? Am primit o ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru al doilea copil refuzata de primarie ancutza0709 ancutza0709 buna seara! am nascut primul copil pe 9 iunie 2014 iar pe al doilea pe 23 iulie 2015. beneficiez de indemnizatie pt primul copil dar pt al doilea nu primesc ... (vezi toată discuția)