Va rog sa-mi spuneti cum interpretati OUG 80-2013 privind taxele judiciare de timbru? Mai precis, ]institutiile publice trebuie sa plateasca taxe judiciare de timbru pentru apelurile /recursurile formulate in cazul plangerilor contraventionale sau se aplica art. 30 in sensul ca sunt scutite de taxe judiciare de timbru deoarece au ca obiect venituri publice? Pana acum nu erau diferente de interpretare deoarece atata vreme cat nu plateau contravenientii, era logic si clar ca nu plateau nici institutiile statului care faceau recurs.
De asemenea, cum interpretati art. 33 din OUG 80-2013, mai exact daca institutiile publice nu depun anticipat taxa judiciara de timbru cand fac apel/recurs, atunci li se pune in vedere s-o plateasca in 10 zile (conform art. 33 alin. 2) sau art. 33 alin. 2 se aplica numai in cazul "reclamantului", care nu sunt in acest caz institutiile publice ci acela care a formulat plangerea contraventionala/actiunea in contencios administrativ. S-ar putea ca de acum inainte sa se interpreteze art. 33 alin. 2 in sensul ca se anunta numai "reclamantul", nu si pârâtul-recurent/apelant.
la prima intrebare , dupa parerea mea da.
la a doua, faptul ca legea prevede formula de reclamant, ca si in vechiul cod de proc civ se aplica pentru identitate de ratiune celui care declara caile de atac, chiar daca nu a fost reclamant.
mi se pare si normal ca si instituiile publice sa plateasca avand in vedere ca prin Constitutie proprietatea publica si privata sunt garantae egal de lege. si asa, pentru institutiile publice exista derogari peste derogari, esalonari peste esalonari, termene de gratie si scutiri.. in schimb, cand au de executat ceva, o pot face direct , fara a pierde timp pe la executori...
macar asa, poate o sa mai se rareasca cu moda de a declara absolut toate caile de atac in orice, de catre orice institutie publica,de multe ori doar ca sa fie bifat de catre departamentul juridic. in mod normal, orice drept procesula trebuie exercitat cu buna credinta nu oricum si oricand, fara sa raspunda nimeni ulterior.
Stimata d-na av.antoanela,
In nota de la art 2 al.1^1,din o.g 8o/2013, se zice:"cererea privind repunerea părţilor în situaţia anterioară este scutită de taxă de timbru dacă este accesorie cererii în constatarea nulităţii, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea actului juridic patrimonial." .....Oare sa inteleg ca,daca eu sunt in drept a face o actiune in rezolutiunea unui antecontract de v-c si sa-mi fie restituita suma achitata drept avans, ma incadrez in aceasta prevedere legala si nu sunt supus platii unei taxe de timbru??
va multumesc:ohyes: