avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Timbrajul în litigiile având ca obiect refuz ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Timbrajul în litigiile având ca obiect refuz comunicare informatii de interes public

Buna ziua

Ma confrunt cu urmatoarea problema:
Am actionat in judecata o institutie care a refuzat comunicarea unor informatii de interes public, dupa depunerea actiunii la tribunal instanta mi-a solicitat sa platesc 50 lei taxa de timbru. Desi potrivit art. 22 alin 5 din Legea 544/2001 plangerea e scutita de taxa de timbru, la art. 16 din OUG nr 80/2013 se prevede ca: "in materia contenciosului administrativ, cererile introduse de cei vatamati in drepturile lor printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autoritati administrative de a le rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege se taxeaza dupa cum urmeaza:
a) cererile pentru anularea actului sau, dupa caz, recunoasterea dreptului pretins, precum si pentru eliberarea unui certificat, a unei adeverinte sau a oricarui altui inscris — 50 lei;
b) cererile cu caracter patrimonial, prin care se solicita si repararea pagubelor suferite printr-un act administrativ —10% din valoarea pretinsa, dar nu mai mult de 300 lei.
Instanta judecand imi admite actiunea. Ulterior autoritatea publica depune recurs impotriva sentintei data de instanta de fond. Intrebarea mea este daca autoritatea publica trebuia sa plateasca sau nu taxa de timbru.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:46, 9 Aprilie 2014
Autoritatea publica este obligata a timbreze recursul.
Multumesc pentru raspunsul promt. Puteti va rog sa idicati si temeiul legal in care autoritatea publica este obligata sa timbreze recursul.

Multumesc

OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

art 30
(1) Sunt scutite de taxa judiciara de timbru actiunile si cererile, inclusiv caile de atac formulate, potrivit legii, de Senat, Camera Deputatilor, Presedintia Romaniei, Guvernul Romaniei, Curtea Constitutionala, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, de Ministerul Public si de Ministerul Finantelor Publice, indiferent de obiectul acestora, precum si cele formulate de alte institutii publice, indiferent de calitatea procesuala a acestora, cand au ca obiect venituri publice.

Pre a contrario, actiunile si cererile, inclusiv caile de atac formulate de alte institutii publice, indiferent de calitatea procesuala a acestora, daca nu au ca obiect venituri publice sunt supuse timbrarii.
@ crs55

Părerea mea este că instituția nu trebuie să timbreze recursul iar dvs. ar fi trebuit să faceți cerere de reexaminare atunci când vi s-a pus în vedere să timbrați.

Art. 16 din O.U.G. nr. 80/2013 reprezintă norma generală, iar art. 22, alin. (5) din Legea nr. 544/2001 reprezintă norma specială. Prin urmare da, ca regulă, cererile în materia contenciosului administrativ se timbrează. Prin excepție de la această regulă, norma specială stabilește că litigiile în materia contenciosului administrativ având ca obiect refuz comunicare informații de interes public nu se timbrează. Norma specială derogă de la cea generală și se aplică întotdeauna cu întâietate.
Multumesc pentru raspuns.
Cred ca si daca as si fi facut cerere de reexaminare ar fi fost acelasi rezultat pentru ca in actiunea initiala s-a precizat clar ca este scutita de taxa de timbru, dar nu inteleg de ce instanta nu a tinut cont de art. 22 alin 5 din Legea 544/2001 si nici de principiul derogarii normei speciale de la norma generala. In plus procesul dura si mai mult in conditiile in care numai la procedura de regularizare a stat aproape jumate de an desi ar fi trebuit sa se judece "de urgenta".

Alte discuții în legătură

Recursul. danaa1 danaa1 Sotul meu a depus o petitie la o institutie publica, in vederea rezolvarii a unor probleme ce tin de institutie. Institutia nu i-a raspuns in termenul legal ... (vezi toată discuția)
Legea 544/2001 ContSters42601 ContSters42601 Buna ziua ,am vazut ca Guvernul a modificat taxele de timbru pentru instante.Conform noilor modificari cei care se vor adresa instantei pentru nererspectarea ... (vezi toată discuția)
Calcul taxă de timbru cismasu cismasu Mă confrunt cu o situație destul de ciudată. Concret, am introdus acțiune în contencios administrativ având obiectul obligația de a face (emitere ... (vezi toată discuția)