avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de superficie

buna ziua. va rog sa imi spuneti daca se poate obtine un drept de superficie asupra unui bun , o casa construita in 2009. situatia este urmatoarea: am o cerere de accesiune imobiliara (casa construita pe terenul meu , impreuna cu fostul sot )credite de nevoi personale( eu si fostul sot) , credit pe care fostul sot nu il mai platea pt ca eu sunt girant, si nici la cheltuielile casei nu contribuia. acum la termenul trecut a facut cerere de interventie pt a i se recunoaste dreptul de superficie. poate obtine acest drept ? el a mai incercat sa isi insuseasca o parte e mare din casa , am aflat ulterior de intentiile lui, si in sensul asta dat declaratii contradictorii referitoare la casa , in 2009 a declarat la notar ca in 200 a facut casa iar acum in instanta recunoaste ca in 2009 pot arata ca este de rea credinta si ca a dorit intodeauna sa ma insele sa vanda casa ?se tine cont ca am copil minor in intretinere , ca nu mai contribuia la cheltuielile casei?avand ordin de protectie cre a expirat dar nu s-a facut reintegrarea se poate ca recunoscandu-i dreptul de superficie sa vina sa locuiasca in aceasta casa ?

multumesc anticipat
va rog un raspuns
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2013
tinaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:09, 7 Iulie 2013
Cererea de interventie in interes propriu se supune dezbaterii in contradictoriu si se discuta prima data admisibilitatea in principiu a acestei cereri.

Personal cred ca o astfel de cerere este admisibila in principiu.

Dar, pe fond, tinand cont de cele expuse, nu cred ca are sanse sa-i fie admisa ca intemeiata.
Multumesc foarte mult
Eu cred ca daca la partaj casa e impartibila in natura, atunci superficia asupra terenului e foarte probabila.
Cred ca ati inteles gresit sau ati expus incorect ca ar fi vorba despre o superficie asupra casei.
nu este vorba de partaj . nu am acte pe casa si acum in instata am accesiune imobiliara pentru a obtine un act de proprietate ca apoi sa fac partaj sa il despagubesc pe fostul sot . nu am putut face partaj ca nu aveam acte pe casa .terenul si casa veche erau ala mele dinainte de casatorie . pe terenul meu , unde mai era loc liber, s-a construit alta casa in conditiile relatate mai sus. la proces a depus acea cerere si face referire la dreptul de superficie .

multumesc
Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2013
tinaa, utilizator
Dreptul de superficie a ce?
Se putea face 2 in 1: accesiune si partaj. Miros ca asta incearca dl.

De ce nu ati scos actele pe casa traditional? Ca-i mai ieftin cu autorizatie etc.

Alte discuții în legătură

Parte in dosar accesiune imobiiara tinaa tinaa buna ziua. va rog un raspuns cat mai urgent . am un dosar de accesiune imobiliara, taxe de timbru platite de mine 2611 lei. in prima faza era si fostul sot in ... (vezi toată discuția)
Drept de creanta sau dr. de superficie? cristalina cristalina Situatia este urmatoarea:In timpul casatoriei pe terenul mamei sotului,ambii soti au construit o casa.In urma partajului ,sotia,a carei contributie este de 50% ... (vezi toată discuția)
Partaj alyofficiall10 alyofficiall10 Mama este casatorita cu tata din 1989 in 1994 au construit o casa dar mama nu este trecuta in acte are dreptu la aceeasta casa ? si daca da cat la%? (vezi toată discuția)