In urma cu o luna si ceva am incheiat un conventie contract cu un client care dorea un website si optimizarea a unui website deja exzistent . Am incasat un avans pe acest lucru de 300 de euro in schimb iam livrat parti de a proiectului cerut in conventie si el mia dat o declaratie pe propria raspundere ca va lucra cu mine si ca ce a ce iam trimis eu valoreaza suma respectiva si el este de acord cu asta ... dupa 2 saptamani el modifica cerinte a conventiei si doreste mai multe lucruri de realizat eu iam zis caci o sa coste mai mult decat am stabilit el s-a suparat si a plecat la alt programator pe mine ma lasat balta cu munca deja facuta in proportie de 30% acuma revine si cere inapoi avansul si ma trimis si o notificare ca daca nu returnezz bani si o penalizare de 0.5% pe zilele scurse ma da in judecata .
Precizez ca mia si inchis hostul dupa ce ne am certat pe tema clauzelor din contract deja semnate de catre amandoi.
Ce pot face in acest sens ?
In caz de judecata el este dintrun alt judet decat mine la distanta mare aprox 450 de km unde se va judeca procesul ?
Am gasit in codul civil urmatoarea :
Capitolul II - Competenta teritoriala
Regula generala Art. 107
(1) Cererea de chemare in judecata se introduce la instanta in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul paratul, daca legea nu prevede altfel.
si astea :
Competenta teritoriala alternativa Art. 113
(1) In afara de instantele prevazute la art. 107-112, mai sunt competente:
1. instanta domiciliului reclamantului, in cererile privitoare la stabilirea filiatiei;
2. instanta in a carei circumscriptie domiciliaza creditorul reclamant, in cererile referitoare la obligatia de intretinere, inclusiv cele privind alocatiile de stat pentru copii;
3. instanta locului prevazut in contract pentru executarea, fie chiar in parte, a obligatiei, in cazul cererilor privind executarea, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui contract;
4. instanta locului unde se afla imobilul, pentru cererile ce izvorasc dintr-un raport de locatiune a imobilului;
5. instanta locului unde se afla imobilul, pentru cererile in prestatie tabulara, in justificare tabulara sau in rectificare tabulara;
6. instanta locului de plecare sau de sosire, pentru cererile ce izvorasc dintr-un contract de transport;
7. instanta locului de plata, in cererile privitoare la obligatiile ce izvorasc dintr-o cambie, cec, bilet la ordin sau dintr-un alt titlu de valoare;
8. instanta domiciliului consumatorului, in cererile avand ca obiect executarea, constatarea nulitatii absolute, anularea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractului incheiat cu un profesionist sau in cererile avand ca obiect repararea pagubelor produse consumatorilor;
9. instanta in a carei circumscriptie s-a savarsit fapta ilicita sau s-a produs prejudiciul, pentru cererile privind obligatiile izvorate dintr-o asemenea fapta.
Se poate sa se judece procesul la mine in judet precum scrie si legea?
Va multumesc forte frumos pentru raspuns ... O zi cat mai frumoasa va doresc!
Cel mai recent răspuns:
Hermina Bataraga , Consilier juridic
08:43, 5 Iulie 2013