avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cui aparþine competenþa teritorialã de soluþionare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cui aparþine competenþa teritorialã de soluþionare a cererii în speþa de mai jos?

In urma cu o luna si ceva am incheiat un conventie contract cu un client care dorea un website si optimizarea a unui website deja exzistent . Am incasat un avans pe acest lucru de 300 de euro in schimb iam livrat parti de a proiectului cerut in conventie si el mia dat o declaratie pe propria raspundere ca va lucra cu mine si ca ce a ce iam trimis eu valoreaza suma respectiva si el este de acord cu asta ... dupa 2 saptamani el modifica cerinte a conventiei si doreste mai multe lucruri de realizat eu iam zis caci o sa coste mai mult decat am stabilit el s-a suparat si a plecat la alt programator pe mine ma lasat balta cu munca deja facuta in proportie de 30% acuma revine si cere inapoi avansul si ma trimis si o notificare ca daca nu returnezz bani si o penalizare de 0.5% pe zilele scurse ma da in judecata .

Precizez ca mia si inchis hostul dupa ce ne am certat pe tema clauzelor din contract deja semnate de catre amandoi.

Ce pot face in acest sens ?

In caz de judecata el este dintrun alt judet decat mine la distanta mare aprox 450 de km unde se va judeca procesul ?

Am gasit in codul civil urmatoarea :

Capitolul II - Competenta teritoriala

Regula generala Art. 107
(1) Cererea de chemare in judecata se introduce la instanta in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul paratul, daca legea nu prevede altfel.

si astea :

Competenta teritoriala alternativa Art. 113
(1) In afara de instantele prevazute la art. 107-112, mai sunt competente:
1. instanta domiciliului reclamantului, in cererile privitoare la stabilirea filiatiei;
2. instanta in a carei circumscriptie domiciliaza creditorul reclamant, in cererile referitoare la obligatia de intretinere, inclusiv cele privind alocatiile de stat pentru copii;
3. instanta locului prevazut in contract pentru executarea, fie chiar in parte, a obligatiei, in cazul cererilor privind executarea, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui contract;
4. instanta locului unde se afla imobilul, pentru cererile ce izvorasc dintr-un raport de locatiune a imobilului;
5. instanta locului unde se afla imobilul, pentru cererile in prestatie tabulara, in justificare tabulara sau in rectificare tabulara;
6. instanta locului de plecare sau de sosire, pentru cererile ce izvorasc dintr-un contract de transport;
7. instanta locului de plata, in cererile privitoare la obligatiile ce izvorasc dintr-o cambie, cec, bilet la ordin sau dintr-un alt titlu de valoare;
8. instanta domiciliului consumatorului, in cererile avand ca obiect executarea, constatarea nulitatii absolute, anularea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractului incheiat cu un profesionist sau in cererile avand ca obiect repararea pagubelor produse consumatorilor;
9. instanta in a carei circumscriptie s-a savarsit fapta ilicita sau s-a produs prejudiciul, pentru cererile privind obligatiile izvorate dintr-o asemenea fapta.

Se poate sa se judece procesul la mine in judet precum scrie si legea?

Va multumesc forte frumos pentru raspuns ... O zi cat mai frumoasa va doresc!
Cel mai recent răspuns: Hermina Bataraga , Consilier juridic 08:43, 5 Iulie 2013
Va este de folos art. 113 alin. 1 punctul 3 si in plus, veti fi parat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentară moldovan clara moldovan clara Bună seara. Pentru diminuarea pensiei alimentare este obligatoriu ca depunerea actelor sa se facă in localitatea de domiciliu sau se pot depune la o altă ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala a instantei de judecata valeanumarian57 valeanumarian57 - actiune civila cu trei parati , unul persoana fizica are domiciliul intr-o localitate iar ceilalti doi din care unul este persoana juridica au ambi ... (vezi toată discuția)
Proces stabilirea paternitatii zelinke zelinke As dori sa stiu daca pot depune actiune pentru stabilirea paternitatii in alta localitate si nu in orasul in care locuiesc?Multumesc! (vezi toată discuția)