avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Pot presta servicii contabilitate?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Pot presta servicii contabilitate?

Ca economist, asociat unic al unui SRL, pot presta servicii de contabilitate pentru PFA si societati cu CA< 35.000 euro?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 17:36, 22 Septembrie 2013
Erata:

Legea contabilităţii nr. 82/1991


Art. 5. - (1) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1)-(4) au obligaţia să conducă contabilitatea în partidă dublă şi să întocmească situaţii financiare anuale, potrivit reglementărilor contabile aplicabile. Subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie, potrivit prezentei legi, fără a întocmi situaţii financiare anuale pentru propria activitate.
(11) Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice.
CAPITOLUL II - Organizarea şi conducerea contabilităţii

Art. 10. - (1) Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării entităţii respective.
(2) Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
(31) În cazul persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (11), contabilitatea poate fi organizată şi condusă potrivit prevederilor alin. (2) şi (3) sau pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situaţie în care răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestor persoane fizice.
Nu puteti desfasura activitate in domeniul contabilitatii pe SRL unde sunteti asociat unic.
Dealtfel nici ONRC nu va v-a autoriza activitatea de contabilitate decat daca firma ar fi membra CECCAR.

Economist fiind, asa cum a precizat si dl Florin Cioca, puteti infiinta PFA avand cod CAEN 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal.
Această clasă include:
-servicii de înregistrare a tranzacţiilor comerciale pentru firme sau alţii
-pregătirea sau auditul conturilor financiare
-examinarea conturilor şi certificarea acurateţii lor
-servicii de întocmire a documentelor de impozitare pentru persoane fizice şi firme
-activităţi de consultanţă şi reprezentare a clienţilor în faţa organelor fiscale

Această clasă exclude:
-activităţi de prelucrare a datelor şi realizarea de tabele, vezi 6311
-consultanţă managerială pe sistem contabil, proceduri de control bugetar, vezi 7022
-colectare a facturilor, vezi 8291
Pot infiinta un SRL pentru a presta servicii economice si juridice pentru societati, avand calitatea de economist si jurist? Si la ce cod CAEN m-as incadra?
Multumesc!
Multumesc frumos pentru raspunsuri! Inteleg ca, neavand calitatea de expert contabil autorizat CECCAR, pot decat sa-mi deschid un PFA pentru a putea presta acest tip de servicii. Mai am o intrebare: daca as vrea sa prestez si servicii juridice am nevoie de inca un PFA? As vrea sa ma asociez cu un jurist si as vrea sa stiu care ar fi cea mai buna forma...sau as putea eu ca si PFA autorizat pe servicii contabile sa imi angajez si un jurist pentru a imbina aceste doua posibilitati?
In calitate de consilier juridic nu va puteti desfasura activitatea decat ca salariat al unei societati, care poate fi de consultanta.
In calitate de economist va puteti infiinta un PFA.

Alte discuții în legătură

Pfa economist ICHIM_LILIANA ICHIM_LILIANA PFA Economist care nu este membru CECAR poate presta servicii contabilitate primara unei societati comerciale cu cifra de afaceri peste 5.000.000 lei? Daca ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa caen 6920 ContSters174925 ContSters174925 In ce conditii de studii se poate infiinta un PFA CAEN 6920- “Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal”? Mai ... (vezi toată discuția)
Pfa contabilitate ioanaraluca85 ioanaraluca85 Buna ziua, am auzit ca se poate face PFA pentru a tine contabilitatea firmelor mici chiar daca persoana in cauza nu este membru CECCAR. Puteti sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)