avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu un copil, sotia este in Republica Moldova ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu un copil, sotia este in Republica Moldova dar are cetatenie romana. Copilul este cetatean roman si este cu mine acum in Romania

Daca divortez cum pot pastra copilul ? Daca legea il incredinteaza sotiei iar eu nu sunt de acord sa paraseasca tara sotia poate pleca cu el in republica moldova ?
Regula in prezent este custodia comuna a copilului. Aceasta implica necesitatea acordului pentru parasirea tarii cu minorul. Custodia exclusiva care ar permite scoaterea copilului din tara de catre un parinte fara acordul celiulalt se acorda doar in cazuri exceptionale : agresiuni impotriva minorului, comportament violent, etc.
va multumesc. intrebarea mea este ca in cazul obtinerii custodiei comune dar fiind incredintat mamei eu ce pot face tinand cont ca ea locuieste in republica moldova. Cum pot impiedica plecarea ei impreuna cu copilul? asta este nelamurirea mea. va multumesc
Nu mai exista notiunea de incredintare, ambii veti exercita autoritatea parinteasca. Fra acordul dvs sau o hotarare a instantei, copilul nu va iesi din Romania.
Se prea poate ca la divort mama sa ceara ca locuinta copilului sa fie la ea in Moldova, ramane de vazut ce cere si ce va castiga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil - acord pãrãsire țarã ionmostenire ionmostenire Sunt divorțat și am un copil minor care a rămas la fosta soție. Poate scoate copilul din țară fără acordul meu? Menționez că ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara minor cu parintele care-l are in ingrijire Martonze Martonze Am inteles ca, potrivit noului Cod Civil, pentru ca un minor sa-si insoteasca parintele caruia ii este incredintat in calatorii in afara granitelor, va avea ... (vezi toată discuția)
Minor peste granita fara insotitori anycyk anycyk Buna ziua! M-ar interesa daca un minor cu varsta de peste 14 ani poate calatori peste granita fara a fi insotit de parinti si fara a avea o procura speciala? (vezi toată discuția)