avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Punerea în executare a hotãrârii judecãtoreºti
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Punerea în executare a hotãrârii judecãtoreºti

Bună ziua
Am înțeles că toate pronunțările finale ale instanțelor sunt hotărâri judecătorești, ele deosebindu-se datorită instanțelor care le pronunță.
Solicit două lămuriri :
1. care este temeiul legal care obligă partea ce a căzut în pretenții, să execute hotărârea, fără ca ceastă parte să refuze în mod explicit executarea hotărârii ?
2. partea care a câștigat, are posibilitatea de a renunța la beneficiul hotărârii, văzând că executarea se amână pe o perioadă de timp destul de lungă ? Dacă DA, care este temeiul legal ?
Vă mulțumesc
Cel mai recent răspuns: antonescu gheorghe , utilizator 18:20, 6 Iulie 2013
1. Art. 622, alin. (1) Cod procedură civilă.

2. Partea nu poate renunţa la drepturile stabilite prin hotărârea judecătorească, adică la "beneficiul hotărârii", aşa cum spuneţi dvs. Ea poate, având în vedere principiul disponibilităţii, să nu solicite executarea silită a hotărârii sau, pe parcursul executării silite, să nu mai insiste în executare. Dar să renunţe la drepturile obţinute nu poate.
Vă mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum va trebui să procedeze instituția ca să-i plătească drepturile salariale? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Potrivit Art. 622 din Cod procedura civila (4)Executarea unor obligaţii de a face, (...), [b]se poate obţine la simpla cerere a persoanei ... (vezi toată discuția)
Credit bancar- poprire pe salariu elaid elaid Sunt garant la un credit bancar. Cand am semnat contractul am fost asigurata ca vor mai fi inca doi garanti. Din martie am inceput sa primesc somatii acasa am ... (vezi toată discuția)
Drepturi slariale hotarare judecatoareasca Jhony B Jhony B Am hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care am castigat in instanta revenirea la indemnizatia de conducere ca sef serviciu care a fost ... (vezi toată discuția)