avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributie asigurari sociale II
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributie asigurari sociale II

Buna.Am o intreprindere individuala din inie 2011 si as vrea sa stiu daca este obligatoriu ,plata la sistemul national de pensii, mentionez ca in 2011 am avut un venit brut de 47508 cheltuieli 46266 si venit net 1212, in anul 2012 venit brut 130883 cheltuieli 121738 si venit net de 9145 iar in anul 2013 venit estimat brut de 85500 cheltuieli 84000 si venit net estimat de 1500
Cel mai recent răspuns: grigoriorizo , utilizator 21:27, 6 Iulie 2013
In Legea 263 din 2010 avem:

ART. 6
(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
[...]
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
[...]
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
[...]

Deci, daca venitul este sub 4 salarii medii pe economie, nu aveti obligatia platii C.A.S.

Pentru anul 2013 -> 2223 lei;
Pentru anul 2012 -> 2117 lei;
Pentru anul 2011 -> 2022 lei.

Reiese ca doar pentru 2012 datorati C.A.S.

Nu ne-ati spus daca, pe langa aceste venituri, mai aveti si alte surse. Cuvantul "exclusiv" din textul legii are o foarte mare importanta.
Buna seara.Va multumesc foarte frumos ,pentru raspuns si daca nu indraznesc prea mult ,mai am unele nelamuriri si anume :in anul 2012 am avut la declaratia de venit de la ANAF o suma mult mai mica bineinteles nu stiiam cat o sa realizez ,la sfarsit de an a rezultat suma 9141lei,deci ne stiind ca sunt obligat sa platesc decat la la sfarsit de an,acum suma care trebuie sa o platesc cum sunt obligat sa o platesc toata odata sau esalonat,lunar pe intregul an 2013?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor simulare la concret al calcului taxelor la stat pentru pfa (fara tva / servicii web) an 2012-2013 romeot27 romeot27 Buna, Am un PFA deschis in luna 10.2012. Au trecut 6 luni de atunci si am facturi emise in valoare de 14000 RON. Nu sunt angajat in alta parte, deci sunt ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu brut pe economie 2012 mirelanicola.72 mirelanicola.72 Buna dimineata! ati putea sa-mi spuneti care este valoarea salariului mediu brut pe economie pentru anul 2012? Multumesc! (vezi toată discuția)
Declaratia 600 IOANBRADEA IOANBRADEA Buna ziua! Va rog sa-mi explicati si mie modul de completare a D600, m-am uitat si la instructiuni da tot nu am inteles mare lucru:( Daca puteti sa-mi ... (vezi toată discuția)