Buna ziua!Am facut o cerere de stramutare la ICCJ la Bucuresti si mi s-a respins cauza!Sunt obligat sa platesc cheltuieli de judecata partii adeverse ca am pierdut in procesul de stramutare?Adica acest proces e ca unul obisnuit(de ex litigiu de munca),care parte pierde procesul la cererea celeilalte parti e obligat sa suporte cheltuieli de judecata?
Buna, conform art. 274 alin. (1) C. proc.civ, partea care cade in pretentuni va fi oblicat, la cerere, sa plateasca cheltuieli de judecata.
A cadea in pretentiuni inseamna a pierde procesul. Pentru ca o parte sa fie considerata ca a pierdut un proces, nu este obligatoriu ca ea sa fi investit instanta cu o cerere pe care aceasta sa o fi respins. In aceeasi masura cade in pretentii si acela care a pastrat o atitudine procesuala pasiva, dar a fost obligat la o anumita prestatie, ca efect al admiterii cererii celeilalte parti.
La baza obligatiei de restituire a cheltuielilor de judecata se afla culpa procesuala ce poate sa cada asupra reclamantului sau paratului.
Respingerea cererii de stramutare(_judecarea , din diferite cauze de catre o instanta de acelasi grad ) nu reprezinta pierderea procesului .
Respectiva cauza se va judecata de catre aceeasi instanta, urmand sa hotarasca in consecinta .