avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj bunuri obtinute in timpul divortului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj bunuri obtinute in timpul divortului

sunt din pitesti si am intentat acum 2 luni o actiune de divort, dupa 5 ani de casnicie. neavand unde sa locuiesc acum, doresc sa achizitionez un imobil, inainte sa se pronunte divortul (care sper sa dureze cat mai putin, insa nu sunt prea optimist). avansul apartamentului va proveni dintr-o donatie de la tatal meu, restul prin credit ipotecar.

voi putea achizitiona o locuinta fara semnatura sotiei, pana la pronuntarea divortului? nu ma refer aici la conditiile impuse de banca, ci doar la actele notariale legate de cumpararea imobilului, am vreo piedica in cazul in care sotia nu doreste sa semneze? a doua intrebare, in cazul in care sotia mea deschide proces de partaj, va avea legal drept sa ceara partajarea imobilului, chiar daca acesta este achizitionat dupa despartirea in fapt? legat de avansul provenit din donatii imi este clar ca nu poate avea vreo pretentie. ma gandesc la eventualele rate pe care le voi achita pana cand se va pronunta divortul...

a treia intrebare este legata de partile sociale ale firmei a carui actionar unic am fost, fiind firma infiintata acum 2 ani, in timpul casatoriei. am cesionat toate partile sociale cam cu 1-2 saptamani inainte de depunerea actiunii de divort (atunci a fost inregistrat noul act constitutiv al firmei, fiind consemnata data la avocatul care a 'operat' cesiunea), insa decizia de la registrul comertului a venit dupa depunerea actiunii de divort (actele de cesiune fiind depuse imediat dupa actiune). poate fi in vreun fel atacata in instanta aceasta cesiune?

multzumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 12:19, 12 Martie 2009
Căsătoria este desfăcută pe data rămînerii irevocabile a hotărîrii judecătoreşti. Pînă atunci, efectele căsătoriei se produc în continuare, inclusiv în ceea ce priveşte relaţiile patrimoniale dintre soţi şi regimul acestora.

Dacă nu veţi putea dovedi că apartamentul este dobîndit în condiţiile expres şi limitativ prevăzute de art.31 C.fam., el va fi considerat ca fiind bun comun.

Liviu S.Bordaş

va multzumesc pentru raspunsul legat de apartament si art31 c fam

totusi nu sunt lamurit in legatura cu contractul de cesiune a partilor sociale, poate fi contestat, din moment ce am fost actionar unic si administratorul firmei?

Contractul nu avea nevoie de acordul soţiei. El rămîne valabil. Dar suma încasată (preţul cesiunii) intră în masa bunurilor partajabile.
...eu zic ca atata timp cat sunteti casatorit banca nu va semna contractul de ipoteca doar cu dumneavoastra deoarece un bun dobandit in timpul casatoriei se bucura de prezumtia de comunitate...avand in vedere ca ratele se platesc din venitul dvs care pina la pronuntarea divortului este bun comun, nu cred ca atata timp cat sunteti casatorit banca accepta sa semnati creditul doar dumneavoastsra fara sotie ca si co debitor...asteptati pana la pronuntarea divortului...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj divort palada.elena palada.elena Am divortat in septembrie si acum urmeaza partajul. Am doua nelamuriri: 1) in 2007, am vandut apartamentul 2 camere in care locuiam cu sotul si copii mei, ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj olive_ro olive_ro Buna, Rog raspuns la urmatoarea situatie. Sunt casatorita de 8 ani, fara copii. In momentul de fata sotul solicita divortul, iar actiunea de partaj se va ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament online4now online4now Buna ziua, Doresc sa stiu cum se interpreteaza juridic urmataorea situatie: In aprilie a fost achizitionat un apartament prin prima casa, contract facut ... (vezi toată discuția)