avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Certificat handicap nerevizuibil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Certificat handicap nerevizuibil

am o amica de sufera de schizofrenie deci e asa total paralela cu realitatea se crede o persoana din antichitate si zice ca e in antichitate si deh e chemata anual la revizuiri desi ase stie ca boala ei este nevindecabila ,la aceste revizuiri pe langa stress f mare pt familie tona de acte in afara de asta la evaluare pt ca e aglomerat aceasta are caderi incepe nsa urle sa tipe odata sa dat cu capul de pereti pe acolo etc.
Cum ar putea face parintii acesteia ca sa i se dea hrad handicap definitiv?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:42, 7 Iulie 2013
Legea 448/2006

Art. 87
(1) Comisia de evaluare are următoarele atribuţii principale:
a) stabileşte încadrarea în grad şi tip de handicap şi, după caz, orientarea profesională a adultului cu handicap;
b) stabileşte măsurile de protecţie a adultului cu handicap, în condiţiile legii;
c) reevaluează periodic sau la sesizarea direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti încadrarea în grad şi tip de handicap, orientarea profesională, precum şi celelalte măsuri de protecţie a adulţilor cu handicap;
d) revocă sau înlocuieşte măsura de protecţie stabilită, în condiţiile legii, dacă împrejurările care au determinat stabilirea acesteia s-au modificat;
e) soluţionează cererile privind eliberarea atestatului de asistent personal profesionist;
f) informează adultul cu handicap sau reprezentantul legal al acestuia cu privire la măsurile de protecţie stabilite şi obligaţiile ce le revin;
g) promovează drepturile persoanelor cu handicap în toate activităţile pe care le întreprinde.
(2) Comisia de evaluare îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute de lege.
(3) Organizarea şi metodologia de funcţionare a comisiei de evaluare se reglementează prin hotărâre a Guvernului.
(4) Încadrarea sau respingerea încadrării în grad şi tip de handicap se atestă prin certificat emis de către comisiile de evaluare. Eliberarea certificatului este scutită de taxa de timbru.
(5) Certificatele emise potrivit prevederilor alin. (4) pot fi contestate de titularii acestora, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, denumită în continuare Comisia superioară.

Doar printr-o contestatie se poate face conf.lit (5).
1-Nu exista hrad handicap definitiv
2-Persoana interesata, asistentul personal sau tuturele are dreptul sa formuleze cerere de revizuire in numele acesteia la comisia superioara de exepertiza medicala persoane cu handicap
ynocentta a scris:

1-Nu exista hrad handicap definitiv



Asa este,insa @alina_25 a dat de inteles ca doreste grad handicap PERMANENT.
A confundat definitiv cu permanent
Tarzan2012 a scris:


a dat de inteles ca doreste grad handicap PERMANENT.



1-Grad handicapat permanent ,nu exista
2-In certificatul/decizia de incadrare in grad de handicap se completeaza mai multe rubrici
intre care
- art G valabilitate 6 luni,12 luni,permanent
- art H termen de revizuire si valabilitate...


Un ordin comun al ministrilor Sanatatii si Muncii a modificat criteriile de incadrare in grad de handicap, astfel incat doar un coeficient de inteligenta sub 20 - 25 de puncte sa permita incadrarea in grad grav, masura fiind considerata abuziva de mai multe ONG-uri, transmite Mediafax.

Ordinul Nr. 692/982 din 23 mai 2013 modifica primul capitol "Functiile mentale" din anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap si a fost publicat in Monitorul Oficial din 30 mai.

Potrivit ordinului, criteriile pentru acordarea diferitele grade de handicap sunt urmatoarele:
handicap usor - o intarziere mintala usoara (nivel QI 50 - 55 pana la 70), cu scor GAFS (o cuantificare a modului in care simptomele tulburarii psihice afecteaza nivelul global de functionare al pacientului) cuprins intre 61 - 80. Cel afectat prezinta capacitate de comunicare orala si scrisa, dar manifesta o intarziere de doi - trei ani in evolutia scolara, fara ca aceasta sa fie determinata de carente educative, dificultati de invatare si gandire deficitara si se poate antrena in activitati simple si poate desfasura activitati lucrative daca beneficiaza de servicii de sprijin.
handicap mediu - pacientul ar trebui sa aiba o intarziere mintala usoara, asociata cu o alta deficienta fizica, senzoriala, epilepsie si/sau tulburari comportamentale (care necesita tratament si monitorizare de specialitate), nivel QI 35 - 40 pana la 50 - 55, scor GAFS 51 - 60, sa isi insuseasca cu dificultate operatiile elementare, dar sa poata invata sa scrie si sa citeasca cuvinte scurte, sa aiba deprinderi elementare de autoservire si sa se adapteze la activitati simple de rutina si sa aiba capacitati de autoprotectie suficiente, putand fi integrat in comunitate si sa desfasoare activitati lucrative in conditii protejate.
handicapul accentuat - presupune intarzierea mintala accentuata (nivel QI 20 - 25 pana la 35- 40), cu scor GAFS 31 - 50. In acest caz, adaptarea la situatii noi nu se realizeaza conform varstei cronologice, persoana are un ritm de dezvoltare lent, curba de perfectionare este plafonata, avand loc blocaje psihice, este capabila sa efectueze sarcini simple sub supraveghere, are nevoie de servicii de sprijin si se poate adapta la viata de familie, comunitate.
handicap grav - intarzierea mintala profunda (nivel QI sub 20 - 25), scor GAFS 21 - 30 grav, fara asistent personal, scor GAFS 1 - 20 grav, cu asistent personal, minima dezvoltare senzitivo-motorie, pacientul reactionand la comenzi simple indelung executate, avand nevoie de asistenta permanenta si fiind incapabili de autoconductie si autocontrol.
ce sa mai zic se pare ca mama acesti fete va trebuii an de an sa aiba grija sa aduca tona de acte si va spun ca este o totala dementa din ce mi-a zis in primul rand pentru programare trebuie sa stea cu o luna inainte la sediul comisiei de handicap la o coada de e de obicei de 2-3 ore doar ca sa i s faca programarea de revizuire apoi trebuie sa se duca pentru referate la psihiatru ,la psiholog la medic familie plus sa faca ancheta sociala (adica in afara de medicul psihiatru care ar practic lunar contact cu ea sa se plimbe degeaba) in fine dupa ce termina cu acteste acte pe care trebuie sa aiba mare atentie sa fie semnate cu data nr inregistrare si semnatura si stampile caci daca nu este rprogramata deci dupa toata aceasta nebuneala trebuie sa se duca impreuna cu fiica ei la sdiul comisiei unde este cam de obicei aglomerat pentru asa zisa evaluare de fapt o bataie de joc ba angajatii de acolo din ce mi-a zis mai sunt si sfiodatori la extrem o intreba tot felul de intrebari de gen cati ani are cum o cheama iar fiica dansei de nu stie sa raspunda ceea ce se intampla de obicei i se zice ca e o cretina desi ea practic e cam pe alte lumi.Dupa toata nebuneala asta care sta iara cam 3-4 ore trebuie sa se prezinta in alta zi pentru a ridica noul certificat alta 1-2 ore de coada ,dupa toata debandada aceasta poate zice ura am luat pentru inca un an imensa suma de 230 lei caci desi medicul psihiatru a recomandat sa i se puna gradul grav acestia mereu ii dau accentuat profitand de faptul ca aceasta nu are reursele materiale necesare deplasarii la bucuresti si a unor eventuale procese .
Ce sa mai zic ..............

Alte discuții în legătură

Contestatie certificat de incadrare in grad de handicap stoicacoryna stoicacoryna Buna ziua. Mama mea in anul 1994 in urma evaluarii dosarului depus la comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap deva, i s-a acordat gradul II de ... (vezi toată discuția)
Anulare certificat handicap dora_racz dora_racz Buna ziua, In proces cu instanta locală obiect contestație încadrare în grad de handicap, din grav cu permanent au dat accentuat cu revizuire la 2 ... (vezi toată discuția)
Legea 448 si comisia de evaluare a persoanelor cu handicap Boldi_Melinda Boldi_Melinda Sunt o persoana cu dizabilitati si in anul 2009 am primit la Maramures dupa contestatie la Bucuresti gradul I, permanent fara asistent personal. In vara ... (vezi toată discuția)