Am o amica a lucrat la un magazin de haine cu forme m legale timp de 11 luni de zile dupa care acel magazin a dat faliment cand s-a dus sa isi faca dosarul de somaj i s-a zis ca nu se poate deoarece trebuia sa aiba minim 12 lun lucrate dar oare cele 11 lucrate cand a platit luna de luna taxele pentru ce sunt?
AJOFM are dreptate. Trebuie sa aiba 12 luni din ultimele 24 luni. Daca pana acum are 11 luni,se poate angaja undeva pe perioada determinata ( 1 luna sau 3 luni) si acele 11 luni adunat cu iunca o luna face 12 luni,si atunci va putea beneficia de somaj.
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Asadar, una dintre conditiile necesare pentru a se beneficia de somaj este ca fostul salariat sa aiba un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de premergatoare datei depunerii cererii la somaj.
Neindeplinirea acestei conditii implica faptul ca fostul salariatu nu va putea beneficia de somaj.
Pai deh ea e o persoana cu handicap are probleme sanatate mai exact epilepsie a fost la tot felul de cursuri facut tot felul de calificari dar deh din cauza bolii nu reusea sa se angajeze pana a gasit in ziar culmea acest anunt si deh a fost ok n-a avut probleme in acele 11 luni de munca dar deh vanzari slabe etc s-a desfiintat acel punct de lucru al societatii respective si deh a revenit iara doar la alocatia de 230 lei ceea ce deh pt ea dupa un an aproape de 900 lei pe luna salariu la care se adauga alocatia a fost un adevarat soc acum incearca sa isi gaseasca alt loc munca dar deh deocamdata nu a gasit
Indemnizatie de somaj
d3nny18
am fost angajata 4ani dupa care am beneficiat de 1an de indemnizatie de somaj si in ultimile 2saptamini am fost angajata pe o perioada de 3luni.daca nu mi se ... (vezi toată discuția)