avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot beneficia de somaj?

Am si eu o intrebare in Codul Muncii scrie ca pot beneficia de somaj toti cei care au un stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24, ideea e ca eu in ultimele 24 de luni am lucrat in doua locuri si intre cele doua locuri de munca am o pauza de 11 luni si 3 saptamani, daca stau sa calculez am 12 luni lucrate in ultimele 24 insa am pauza aceea foarte mare in care nu am muncit (am fost in ultimul an de facultate si am vrut o pauza pentru licenta), pot beneficia de somaj in acest caz? Secretara de la ultimul loc de munca mi-a spus ca nu trebuie sa am o pauza mai mare de o luna de zile intre cele doua locuri de munca sa pot beneficia de somaj si nu stiu ce sa cred. Si mai am o intrebare, in cazul in care pot beneficia de somaj eu trebuie sa aduc dovada ca am cotizat la somaj 12 in ultimele 24 de luni, dovada pentru cele 10 luni lucrate la ultimul loc de munca mi sa va da de catre acestia impreuna cu cartea de munca si celelalte acte necesare pt somaj, insa trebuie sa cer si de la fostul angajator pentru celelalte luni lucrate ceva vreo doavda ca am cotizat la somaj si la ei? Va multumesc mult de tot, sper sa ma poata lamurii cineva!
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
Christyne, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 11:18, 1 Octombrie 2009
Potrivit prevederilor art.34 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru somaj si stimularea ocupãrii fortei de muncã, denumitã în continuare lege :
1).Somerii prevãzuti la art. 17 alin. (1) din lege, beneficiazã de indemnizatie de somaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã din activitãti autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indicatorul social de referinta;
c) nu îndeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de muncã în a cãror razã teritorialã îsi au domiciliul sau, dupã caz, resedinta, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

Nu scrie nicaieri de pauza intre locurile de munca.
Daca aveti 12 luni lucrate in ultimile 24 beneficiati de somaj.
Trebuie sa aduceti acte doveditoare (am impresia ca este o adeverinta tip) de la ambele locuri de munca pentru a arata ca indepliniti aceasta cerinta.

Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
Kitte, utilizator
Da, este adeverinta tip pe care o elibereaza angajatorii la care ati fost angajata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de somaj, daca 2 luni nu am avut un loc de munca? MIELUTA MIELUTA Buna ziua, Am nevoie de un raspuns urgent, daca poate sa ma ajute cineva. Pot beneficia de somaj in cazul in care sunt angajata de 2 luni la o firma si se ... (vezi toată discuția)
Somaj koka1 koka1 buna seara. daca dupa un an de somaj mi se face o angajare pe o perioada det de 3 luni, dupa aceste 3 luni pot beneficia de somaj in continuare, avind in ... (vezi toată discuția)
Somaj cu 7 zile fara plata in ultimele 12 luni ContSters280604 ContSters280604 Doresc un raspuns la urmatoarea situatie : am lucrat 14 luni, respectiv din 1.03.2012 - 30.04.2013, la o firma care si-a restrans activitatea si mi-a facut ... (vezi toată discuția)