avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Reclamatie pasaport ilegal
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Reclamatie pasaport ilegal

Unde se poate reclama eliberarea ilegala a unui pasaport romanesc pentru un cetatean strain?
Persoana s-a nascut in Ro in 1956, a parasit ro in urma cu 35 ani; a pierdut astfel cetatenia. Acum a depus cerere de obtinere a cetateniei romane. La consulat i s-a dat o adresa fictiva din Ro, unde are un contract probabil de 6 luni. Dar persoana nu a trait nici o zi in Ro. Scopul este de a obtine pasapotul romanesc si de a se stabili in Anglia, unde deja este casatorit si are un domiciliu formal la "sotia" romanca, refugiata in anglia dupa ce a scos bani corupti din Ro.
Pasaportul romanesc este in asteptare pentru cetateanul strain aflat in Nord-America. Cu pasaportul lui strain nu poate sta in Anglia decat 3 luni, fara a avea drepturi sociale, medicale , etc.
Deci unde se poate reclama eliberarea unui pasaport roamnesc acestui strain, care nu a locuit nici o zi in Ro de 35 ani? Dar care astepata pasaport si CI pe baza domiciliului fictiv, facilitat chair de catre Consulat.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2013
proces_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: proces_ro , utilizator 11:25, 8 Iulie 2013
Imi scapa motivul pentru care doriti sa depuneti o astfel de sesizare si nici nu sunt sigur de faptul ca situatia sta intocmai asa cum ati scris dvs dar va puteti adresa Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (exista un numar de telefon special alocat pentru sesizari) Directiei Consulare din cadrul M.A.E. sau, pur si simplu, Politiei sau Parchetului.
Si eu cred ca nu aveti toate informatiile. Cei de la consulat nu aveau ce dovada sa ii dea cu privire la domiciliu.

Spuneti ca persoana respectiva nu a trait nicio zi in Romania, dar ati scris ca s-a nascut aici si a parasit tara in urma cu 35 de ani. Parasirea Romaniei si dobandirea unei alte cetatenii nu duce la pierderea cetateniei romane, cetatenii romani pot avea dubla cetatenie. Probabil va primi pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Acest tip de pasaport se poate face cu carte de identitate provizorie.
Motivele sunt neindeplinirea cerintelor Legii 21/1991, lit. b,c,d,e. respectiv:
-persoana cu criminal record pentru violenta in Nord-America (lit. e- nedemn de a fi cetatean roman);
-lipsa de mijloace financiare, persoana fiind pe social suport de 3 ani in Nord-America (lit d -lipsa de mijloace legale de o existenta decenta in Ro);
-intersul de obtinere pasaport romanesc pentru stabilire in UE, nicidecum din sentimente patriotice (lit b -lipsa de loialitate fata de statul român);
-nedeclararea starii civile (casatorit in Anglia); nedeclararea rezidentei din Anglia, ci doar a rezidentei din Romania (mentionez ca locuieste in Nord-America) pentru a nu i se refuza eliberarea pasaportului romanesc.

Sunt acestea motive intemeiate? Consulatul Romaniei nu stie aceste motive si chiar este posibil sa treaca usor peste ele, in timp ce aceasta persoana (un parazit social in Nord-America) induce in eroare si profita de o romanca corupta, stabilita in Anglia.

Ce ar trebui facut in acesta situatie?
Ar trebui sa-i dea Romania pasaport acestui "Nord-American", document pe baza caruia sa stea linistit si s-o duca "boiereste" in England cu bani scosi din Ro?
Consulatul are o lista de rezidente care se pot oferi cetatenilor straini care si-au pirdut cetatenia inainte de 1989. Vorbiti de carte de identitate temporara! In Legea 21/1991, art 10.2 spune
"Persoanele straine (prevazute la art. 10-1) care au domiciliul sau resedinta în România pot depune la Ministerul Justitiei o cerere de redobândire a cetateniei române dupa împlinirea unui termen de 4 ani de la momentul obtinerii dreptului de sedere, respectiv al stabilirii domiciliului în România."

Ma indoiesc ca strainii care si-au pierdut cetatenia inainte de 1989, trebuie sa astepte 4 ani! Stiti ceva despre acest termen de 4 ani?
Am pomenit de cartea provizorie de identitate in ideea in care omul ar fi avut dubla cetatenie.

Ati ajuns de la pasaport ilegal la contestarea deciziei prin care respectivul redobandeste cetatenia romana :)
Sunt doua probleme foarte diferite; presupunand ca e intr-adevar vorba de redobandire inseamna ca a pierdut cetatenia din motive neimputabile lui si faptele de violenta din SUA nu sunt din categoria celor care l-ar face nedemn de a fi cetatean roman. Poate s-a bautut intr-o parcare (zic si eu).

Nu exista acel termen de 4 ani la redobandire.

Alte discuții în legătură

Casatorie cu un cetatean strain, drepturi obtinute de sot ContSters133693 ContSters133693 Daca ma casatoresc in Romania cu un cetatean nigerian, el va primi o carte de identitate romaneasca/Pasaport cu care sa poata calatori cu mine in Anglia? (vezi toată discuția)
Redobandire cetatenie eufortune eufortune verisoara mea a emigrat cu forme legale in 1973, cu familia, minora fiind. Poate sa redobindeasca cetatenia romana, si cum? pentru un eventual raspuns, ... (vezi toată discuția)
Dobandire cetatenie romana epopa epopa Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta:Cum poate fiica israeliana majora a unui cetatean roman sa dobandeasca si cetatenia romana? Fac ... (vezi toată discuția)