avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Angajare asociat unic in propriul SRL
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Angajare asociat unic in propriul SRL

Asociatul unic al unui SRL isi poate incheia un contract de munca, ca administrator cu o ora pe zi la un salar de 120 lei? sau e obligat sa-si puna salarul minim pe economie? Poate sa-si mai ridice si dividendele? Daca are 120 lei contributia la sanatate se poate plati doar la aceasta suma, nu trebuie la minimul pe economie? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 10:12, 9 Iulie 2013
Asociatul unic poate incheia un CIM la propria societate. CiM poate fi cu norma intreaga sau cu timp partial 1h/zi, minim 100 lei salariu.
Toate contributiile se platesc la salariul lunar realizat, indiferent care este cuantumul acestuia.
Angajarea nu are nici o legatura cu dividendele. Daca realizati profit si il repartizati pe dividende le puteti ridica fara probleme.
Multumesc mult. In acesc caz se mai platesc cei 5,5% pe dividende la contributia de sanatate?
Nu se achita contributia de sanatate pe castigurile din dividende.
Veti plati cass pentru dividende numai in cazul in care nu realizati venituri de natura salariala sau din activitati independente(art.296^27, alinetul 2 din CF).
Daca realizati si venituri de natiura salariala si din activitati independente, veti datora cass asupra amandoura(art.296^23, alineatul 3 din CF)

Cas nu datorati pentru veniturile din dividende. Pentru cele obtinute ca PFA in conditiile in care realizati venituri de natura salariala nu datorati(art.296^23, alineatul 4 din CF).
Daca nu realizati venituri de natura salariala, aveti obligatia platii contributiei de asigurari sociale potrivit art.296^22, alineatul 1 din CF.

www.avocatnet.ro/content/for...

Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Veti plati cass pentru dividende numai in cazul in care nu realizati venituri de natura salariala sau din activitati independente(art.296^27, alinetul 2 din CF).


ART. 296^27
(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:
a) cedarea folosinţei bunurilor;
b) investiţii;
c) premii şi câştiguri din jocuri de noroc;
d) operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III;
e) alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.
(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a)-d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).
(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin. (1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.

Definirea veniturilor din alte surse
ART. 78
(1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:
a) prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă sau de orice altă entitate, în cadrul unei activităţi pentru o persoană fizică în legătură cu care suportatorul nu are o relaţie generatoare de venituri din salarii, potrivit cap. III din prezentul titlu;
b) câştiguri primite de la societăţile de asigurări, ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părţi cu ocazia tragerilor de amortizare;
c) venituri, sub forma diferenţelor de preţ pentru anumite bunuri, servicii şi alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, foşti salariaţi, potrivit clauzelor contractului de muncă sau în baza unor legi speciale;
d) venituri primite de persoanele fizice reprezentând onorarii din activitatea de arbitraj comercial.
f) venituri obţinute din valorificarea prin centrele de colectare a deşeurilor de metal, hârtie, sticlă şi altele asemenea. Nu sunt impozabile veniturile realizate din valorificarea bunurilor mobile prin centrele de colectare, în vederea dezmembrării, care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice, în conformitate cu prevederile art. 42 lit. a^1) şi lit. g).
g) venituri obţinute de persoana fizică în baza contractului de administrare încheiat potrivit prevederilor Legii nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare. Fac excepţie veniturile realizate din exploatarea şi valorificarea masei lemnoase, definite potrivit legislaţiei în materie, din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate, în volum de maximum 20 mc/an, care sunt neimpozabile;
h) veniturile distribuite persoanelor fizice membrii formelor asociative de proprietate - persoane juridice, prevăzute la art. 26 din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât veniturile neimpozabile realizate din:
1. exploatarea şi valorificarea masei lemnoase, definite potrivit legislaţiei în materie, din pădurile pe care le au în proprietate, în volum de maximum 20 mc/an, pentru fiecare membru asociat;
2. exploatarea masei lemnoase, definite potrivit legislaţiei în materie, din pădurile pe care le au în proprietate, în volum de maximum 20 mc/an, acordată fiecărui membru asociat.
(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a)-h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.

Norme metodologice:
152. In aplicarea art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, in aceasta categorie se includ, de exemplu, urmatoarele venituri realizate de persoanele fizice:
- remuneratiile pentru munca prestata in interesul unitatilor apartinand Directiei Generale a Penitenciarelor, precum si in atelierele locurilor de detinere, acordate, potrivit legii, condamnatilor care executa pedepse privative de libertate;
- veniturile primite de studenti sub forma indemnizatiilor pentru participarea la sedintele senatului universitar;
- veniturile obţinute din valorificarea deşeurilor prin centrele de colectare a deşeurilor de metal, hârtie, sticlă şi altele asemenea, cu următoarele excepţii:
a) partea din venituri finanţată din fonduri publice în cazul bunurilor mobile care fac obiectul programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice care sunt venituri neimpozabile;
b) veniturile realizate din valorificarea bunurilor mobile sub forma deşeurilor din patrimoniul afacerii de către contribuabilii care au ca obiect de activitate colectarea şi valorificarea de deşeuri; în acest caz nu sunt aplicabile prevederile art. 53 alin. (2) şi art. 79 din Codul fiscal, veniturile respective fiind considerate venituri din activităţi independente şi supuse impunerii potrivit regulilor proprii acestei categorii, respectiv cap. II «Venituri din activităţi independente».
- sumele platite de catre organizatori persoanelor care insotesc elevii la concursuri si alte manifestari scolare;
- indemnizatiile acordate membrilor birourilor electorale, statisticienilor, informaticienilor si personalului tehnic auxiliar pentru executarea atributiilor privind desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare si locale;
- veniturile obtinute de persoanele care fac figuratie la realizarea de filme, spectacole, emisiuni televizate si altele asemenea.
- tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii;
- veniturile distribuite persoanelor fizice asociate în forme de proprietate asociative - persoane juridice, prevăzute la art. 26 din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât cele prevăzute la pct. 73;
- venituri sub forma anumitor bunuri, servicii şi alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, foşti salariaţi, şi membrii de familie ai acestora, potrivit clauzelor contractului de muncă sau în baza unor legi speciale;
- venituri realizate de persoana fizică ca urmare a contractului de administrare/prestări de servicii silvice încheiat potrivit Legii nr. 46/2008 privind Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare.
- sume rămase disponibile după acoperirea cheltuielilor din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor şi a căror restituire a fost solicitată de proprietarii de păduri persoane fizice, în conformitate cu prevederile Legii nr. 46/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
- veniturile obţinute de cedent ca urmare a cesiunii de creanţă, respectiv de cesionar ca urmare a realizării venitului din creanţa respectivă, inclusiv în cazul drepturilor de creanţe salariale obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, din patrimoniul personal, altele decât cele care se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a)-h) şi art. 42 din Codul fiscal.

In concluzie, dupa venitul din dividende se achita doar impozit pe dividende. Nici un act normativ nu prevede achitarea altor contributii sau taxe catre bugetul de stat sau bugetul de asigurari sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass pentru venitul din dividende? oanaportar oanaportar 1. - Pentru dividendele pe care le primesc in fiecare an de la o SC trebuie sa platesc CASS ? 2. - Obligatia de a plati CAS porneste de la o anumita suma ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate la vanzare imobil nou Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O persoana fizica inregistrata la Anaf,platitor tva,construieste un imobil cu mai multe apartamente pe care le vinde. Datoreaza contributie de sanatate la ... (vezi toată discuția)
Pf sau pfa pot emite facturi ? tydor tydor Buna ziua...O persoana fizica poate emite factura si chitante altor persoane fizice sau juridice ? Aceasi intrebare v-as ruga pentru o PFA (daca exista ... (vezi toată discuția)