avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire paternitate copil minor (8 ani)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire paternitate copil minor (8 ani)

Buna ziua,
v-as ruga sa ma indrumati cum pot proceda pentru a stabili paternitatea fata de fiul meu in varsta de 8 ani,Mentionez ca tatal biologic a intrerupt relatia cu mine in momentul in care a aflat ca sunt insarcinata si nu am optat pentru avort.Actualul meu sot a recunoscut notarial pe fiul meu ca fiind fiul sau o data cu incheierea casatoriei noastre,dar baiatul poarta numele meu de familie.Nu as vrea sa cer in instanta cheltuieli ,daune,ci doar testul AdN,deoarece individul-vecin de palier,proaspat tatic,a inceput sa deranjeze,incercand acum un dialog minimal cu minorul.Nu imi doresc ca fiul meu sa afle cine este tatal lui,dar ,in cazul in care acesta continua sa il abordeze,as dori sa stiu daca il pot actiona acum in instanta.Am renuntat sa introduc actiune pana la varsta de 1 an a copilului deoarece am considerat ca fiul meu nu merita un asemenea tata.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:45, 10 Iulie 2013
[editat] Daca pana acum ati considerat ca fiul dv nu merita un asemenea tata, brusc il merita? Daca tot spuneti ca sunteti vecini de palier, considerati ca vorbesc pur si simplu ca intre vecini. Ce vreti sa demonstrati cu toata aceasta procedura? In primul rand veti bulversa copilul, iar apoi, daca se va dovedi ca respectivul este tatal copilului..., un trai si-o viata, cu autoritatea parinteasca comuna veti fi legata de respectivul 10 ani de-acum incolo. lasati lucrurile asa cum sunt. In acest moment, legal fiul dv il are ca tata pe cel care la- recunoscut la notariat.
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
gi-jane2, moderator
Codul civil:

III. Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei

Stabilirea paternitatii prin hotarare judecatoreasca Art. 424
Daca tatal din afara casatoriei nu il recunoaste pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotarare judecatoreasca.

Actiunea in stabilirea paternitatii Art. 425
(1) Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele lui de catre mama, chiar daca este minora, sau de catre reprezentantul lui legal.
(2) Ea poate fi pornita sau, dupa caz, continuata si de mostenitorii copilului, in conditiile legii.
(3) Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.

Prezumtia filiatiei fata de pretinsul tata Art. 426
(1) Paternitatea se prezuma daca se dovedeste ca pretinsul tata a convietuit cu mama copilului in perioada timpului legal al conceptiunii.
(2) Prezumtia este inlaturata daca pretinsul tata dovedeste ca este exclus ca el sa il fi conceput pe copil.

Termenul de prescriptie Art. 427
(1) Dreptul la actiunea in stabilirea paternitatii nu se prescrie in timpul vietii copilului.
(2) Dispozitiile art. 423 alin. (5) se aplica in mod corespunzator.



Doama Ella-presupun,nu imi doresc nimic de la un astfel de om,dar sub nici o forma nu vreau sa ii permit sa profite de naivitatea copilului atragandu-l inspre el.Probabil are regrete,si cum nu intelege ca trebuie sa imi lase copilul in pace,vreau sa stiu daca ii pot demonstra ca ,LEGALil pot face sa {"plateasca" amestecul in viata baiatului....atat timp cat imi lasa fiul in universul pe care eu i l-am creat,nu am nici o problema cu dumnealui.
Dl Avluci,va multumesc...era nevoie sa fiu informata pentru a-mi proteja copilul
Trebuie sa contestati intai recunoasterea facuta de sotul dvs, avia apoi sa-l actionati in judecata pe vecinul de palier.
Noul cod civil se aplica copiilor nascuti dupa intrarea sa in vigoare.

Puteti sa-i explicati copilului problema cu vecinul, sa nu v-o ia inainte ca nu stiti ce ii spune. De aflat cred ca mai devreme sau mai tarziu va afla.

Alte discuții în legătură

Paternitate prin test adn pana la varsta de un an costingh costingh buna ziua. va rog sa imi spuneti daca la intentarea unui proces de stabilire a paternitatii ( pana la implinirea varstei de un an al copilului ), ... (vezi toată discuția)
Pot contesta paternitatea unui "nepot"? BUNICA2009 BUNICA2009 Buna ziua! as dori sa stiu daca am dreptul sa contest paternitatea unui copil care legal este al fiului meu,dar care provine defapt dintr-o relatie ... (vezi toată discuția)
Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)