avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorii mostenite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorii mostenite

Daca aman succesiunea pana la prescrierea datoriilor defunctului catre banci, pot scapa de plata datoriilor?
Ce alte consecinte mai are amanarea (3 ani) a succesiunii?
Multumesc, Stefan
Cel mai recent răspuns: piticut86 , utilizator 09:21, 22 Iulie 2013
Succesiunea trebuie acceptata in termen de 1 an de zile de la decesul defunctului, sa nu aveti probleme daca lasati acest termen sa treaca fara a accepta mostenirea.
Madalina_Pascu a scris:

Succesiunea trebuie acceptata in termen de 1 an de zile de la decesul defunctului, sa nu aveti probleme daca lasati acest termen sa treaca fara a accepta mostenirea.

Singura problemă pe care o poate avea este aceea de a rămîne străin de succesiune.

Acceptaţi succesiunea. Oricum, veţi răspunde doar cu bunurile moştenite, nu cu averea proprie.

Nu încercaţi să dosiţi bunuri din succesiune. Iată ce spune noul cod civil:

Acceptarea forţată
(1) Succesibilul care, cu rea-credinţă, a sustras ori a ascuns bunuri din patrimoniul succesoral sau a ascuns o donaţie supusă raportului ori reducţiunii este considerat că a acceptat moştenirea, chiar dacă anterior renunţase la ea. El nu va avea însă niciun drept cu privire la bunurile sustrase sau ascunse şi, după caz, va fi obligat să raporteze ori să reducă donaţia ascunsă fără a participa la distribuirea bunului donat.
(2) Moştenitorul aflat în situaţia prevăzută la alin. (1) este ţinut să plătească datoriile şi sarcinile moştenirii proporţional cu cota sa din moştenire, inclusiv cu propriile sale bunuri.

Nu cred ca aveti sanse sa inselati banca, cititi cu atentie contractul de credit, in mod sigur trebuie sa fie trecuti si garanti ipotecari, plus executorii bancari in mod cert nu vor lasa sa treaca termenul de prescriptie.
Ce se intampla dupa un an?
Pana una alta, eu sunt inselatul, n-am semnat nici un acord in legatura cu datoriile defunctului (carti de credit)
Bancile de unde pot sti situatia, n-am nici o obligatie sa le anunt, cat nu sunt mostenitor cu acte

carastefan a scris:

Daca aman succesiunea pana la prescrierea datoriilor defunctului catre banci, pot scapa de plata datoriilor?
Ce alte consecinte mai are amanarea (3 ani) a succesiunii?
Multumesc, Stefan

Pana una alta, eu sunt inselatul

Cine si cu ce v-a inselat ?

Creditorii se vor indestula din averea decedatului, nu din a dvs.

Alte discuții în legătură

Executare silita - obligatia de achitare a creditului de catre sora decedatei Alexandrarares Alexandrarares Buna ziua. O doamna a decedat anul trecut.Nu a fost casatorita,nu a avut copii.Nu a detinut absolut nimic pe numele ei.A avut in schimb doua credite la ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)