avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament neautentificat la notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament neautentificat la notar

Buna ziua,

As dori sa ma informez lin aceasta privinta - daca se intocmeste un testament scris de mana, fara a fi autentificat de un notar public, documentul in cauza are valoare juridica?

Am apelat la un notar public pentru a ma ajuta in redarea unui astfel de document pentru unul dintre parinti, iar pe parcurusul procesului, consultatie notariala, adus expertiza psihiatrica medico-legala, intr-un final sa inteleg ca oricum acest document eventual poate fi atacat foarte usor de alti mostenitori rezervatari.

Ideea este urmatoarea, costurile la notar nu sunt deloc mici, in jur la 1500 de ron,
si revin cu intrebarea:
daca se intocmeste testamentul, cu martori, in care se va face referire si la expertiza psihiatrica si o motivare explicita a dorintelor testatatorului in privinta bunurilor sale, nu are nicio valoare juridica?

multumesc !
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
ContSters257326, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 11:26, 9 Iulie 2013
Testamentul incheiat sub semnatura privata este perfect valabil.
Testatorul va scrie de mana , va data si va semna.
Testamentul poate fi facut si sub forma unui inscris sub semnatura privata, insa va putea fi atacat de catre mostenitorii rezervatari, la fel ca si cel autentic de altfel. Totul tine de atitudinea mostenitorilor rezervatari dupa decesul testatorului, daca i vor respecta sau nu ultima dorinta.
gerberga a scris:n
nTestamentul poate fi facut si sub forma unui inscris sub semnatura privata, insa va putea fi atacat de catre mostenitorii rezervatari, la fel ca si cel autentic de altfel. Totul tine de atitudinea mostenitorilor rezervatari dupa decesul testatorului, daca i vor respecta sau nu ultima dorinta.n
MULTUMESC PENTRU LAMURIRI !!!
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
ContSters257326, utilizator
Ideea este urmatoarea si depinde de la speta la speta:
daca testatorul are mostenitori rezervatari nu conteaza forma testamentului daca este autentic sau olograf pt ca acestia vor fi chemati sa si exprime acordul si pot cere reductiunea lui.
daca nu exista mostenitori rezervatari dar exista alti mostenitori legali intocmiti un testament autentic pentru a nu fi contestat in instanta ca nu este scris datat si semnat de mana testatorului sau ca nu avea discernamant in momentul intocmirii lui. Fiind autentic trebuie sa se inscrie in fals si practic sansele celor care vor combate testamentul ar fi fff mici.
daca nu exista niciun fel de mostenitori , in lipsa testamentului mostenirea ar culege o statul, si in cazul dezbaterii sucesorale daca nu exista alti mostenitori din clasele 1-4, si dvs prezentati un testament olograf , notarul care va dezbate succesiunea va cere exopertiza grafologica , verificare de scripte etc....

In concluzie mai incercati si la alti notari, onorariul variaza...s ar putea sa aveti suprize sa aflati ca ceea ce ati mentionat dvs ca onorariu aici in topic sa se diminueze considerabil....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Testament alina_vi alina_vi Am auzit ca in noul cod civil testamentul nu mai poate fi atacat. Eu nu am gasit asa ceva. Chiar nu mai sunt recunoscuti mostenitorii rezervatari? Poate fi ... (vezi toată discuția)
Testament buhum buhum doresc sa -mi fac testament ,ce anume trebuie sa fac? dupa moartea mea se poate ataca testamentul ..doresc sa las casa copiilor chiar daca sotul ar fi in viata (vezi toată discuția)