avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare apartament mostenit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare apartament mostenit

avem doi mostenitori ai unui apartament cu 2 camere. acesti mostenitori sunt de acord sa vanda apartamentul si sa imparta banii. ce se intampla cand unul dintre ei cere o suma exorbitanta si nu vrea sa-l vanda cu mai putin? se poate aduce un evaluator?sau in ce fel poate fi solutionata aceasta problema?
Cel mai recent răspuns: alexandraBudur , utilizator 15:26, 9 Iulie 2013
Cota-parte din dreptul de proprietate a fiecarui comostenitor poate fi instrainata, odata ce este individualizata, conform certificatului de mostenitor, care reprezinta titlu de proprietate.

Bunul indiviz , insa, poate fi instrainat numai daca este exprimat acordul de vointa al ambilor succesibili.

Pretul este stabilit de comun acord.

In situatia in care , bunul, in materialitatea sa, nu poate fi instrainat, din cauza ca nu exista o intelegere a succesibililor , pentru a se perfecta un act de vanzare-cumparare, numai instanta de judecata poate sista starea de indiviziune.( actiunea de partaj succesoral este una imprescriptibila, care poate fi introdusa oricand).

Instanta de judecata, trasand procesul dedus judecatii, va dispune o modalitate de imparteala.

Imparteala poate imbraca forma atribuirii in natura a bunului , catre unul dintre coproprietari, existand un drept de proprietate exclusiva .

Proprietarul il va putea instraina, la ce pret va dori , exercitand dreptul de proprietate exclusiva asupra bunului.

De asemenea, se poate dispune de catre instanta de judecata instrainarea prin licitatie publica a bunului, situatie care ii dezavantajeaza in mod cert pe coproprietari, intrucat imobilul va fi instrainat la un pret deriozoriu.


si pe ce criterii sa stabileste carui coproprietar i se atribuie dreptul de proprietate exclusiva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cu doi proprietari fara acordul unuia din ei trasorv trasorv Buna ziua , impreuna cu altcineva [ fara niciun grad de rudenie ] detin un apartament , in procente diferite si vreau sa imi recuperez cota parte din el prin ... (vezi toată discuția)
Despre vinderea casei fara acordul copiilor si al sotiei solomonslmn solomonslmn poate tatal meu sa vanda casa in care a locuit cu noi copii si sotia,ulterior divortand ( de14 ani) si nefacand partajul nici la ora actuala?poate vinde fara ... (vezi toată discuția)
Unul dintre mostenitori nu vrea sa semneze pt vanzarea casei Romanita2016 Romanita2016 Ce se intampla cand (dupa moartea tatalui s-a facut succesiunea la cei trei copii si mamei ) la vanzarea apartamentului unul dintre copii nu vrea sa se semneze ... (vezi toată discuția)