avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitori coproprietari asupra unui teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitori coproprietari asupra unui teren

Buna ziua,
Situatia de fapt este urmatoarea: sunt in coproprietate cu alti doi mostenitori, care au incheiat un antecontract de vanzare-cumparare (inscris sub semnatura privata) cu X asupra intregului teren detinut in coproprietate. X a platit pretul integral celor doi mostenitori, iar acum X cere instantei sa pronunte o hotarare care sa tina cont de contract pentru a intra in proprietatea terenului, iar mie, sa mi se plateasca o sulta de catre acestia (mostenitorii). Eu vreau sa pastrez partea mea de teren. Ce pot sa fac? Pot ei sa ceara partajul? Terenul e singurul bun din mostenire.
Cel mai recent răspuns: Bianca_S , utilizator 23:35, 9 Iulie 2013
Da, se poate cere partajul. Ei vor fi in culpa pentru ca nu au tinut cont de dreptul dvs de proprietate, in sensul ca vor trebui sa despagubeasca cumparatorul cu o treime din pret.

Veti ramane proprietara pe partea dvs. Oricum prezentati-va la proces.
Solicitati iesirea din indiviziune, pentru a sti fiecare mostenitor care este partea lui.
Numai de acea parte va putea dispune fiecare asa cum doreste, iar acel antecontract, daca nu are si semnatura dvs. este lovit de nulitate.
Din pacate nu am un raspuns de specialitate, insa in momentul in care am vrut sa cumpar un teren si mie mi s-a propus aceasta modalitate (este de fapt o modalitate de a evita cadastrul). Fara cadastru nu se poate vinde, dar nici nu se poate face cadastrul fara stirea dvs. Astfel se incearca o modalitate de obtinere a terenului prin instanta...
Eu (in calitate de cumparator) am discutat cu 2 avocati inainte de a incepe o astfel de procedura si ambii mi-au spus ca-mi asum riscuri tocmai pentru astfel de situatii in care apar si alti mostenitori.
Daca dvs nu doriti sa vindeti catre persoana X (cu toate ca acum puteti cere ce pret doriti :) ), eu cred ca persoana X se va judeca pentru a-si recupera sumele platite (exact riscurile pe care eu am decis sa le evit). Totodata ar trebui precizat ca nici dvs nu veti putea face mare lucru cu terenul fara acordul celorlalti (si mai ales daca se porneste actiune in instanta).
@marianv, situatia este diferita, sa nu amerstecam lucrurile.
Bianca spunea ca nu vrea sa vanda, ci sa pastreze partea ei de mostenire, nu are nici o legatura cu acel cadastru de care vorbiti.
Varianta ei este iesirea din indiviziune si anularea antecontractului daca nu are si semnatura ei.
Nu ati iesit din indiviziune, iesiti din indiviziune, stabiliti cota parte care revine fiecaruia si cereti anularea acelui antecontract pentru ca la momentul semnarii dvs nu ati semnat si stiut de acel act , plus ca nu s-a facut indiviziunea.Daca cumparatorul vrea tot pamantul pentru care a semnat va fi despagubit pentru partea dvs daca se va ajunge la o intelegere intre ei ,ori va isi va recupera toata suma .

Alte discuții în legătură

Actiunea de iesire din indiviziune-partaj andy_roxy91 andy_roxy91 Care este diferenta intre actiunea de iesire din indiviziune si partaj succesoral? (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul meu,inainte de deces,a facut testament pentru terenul ce l-a avut,mamei mele si unei surori a mea. Este vorba de un teren in indiviziune si ... (vezi toată discuția)