avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiunea de iesire din indiviziune-partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiunea de iesire din indiviziune-partaj

Care este diferenta intre actiunea de iesire din indiviziune si partaj succesoral?
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 11:24, 24 Februarie 2016
niciuna.
Prin imparteala- partaj, iesiti din indiviziune.
"Partajul sau împarteala este modalitatea prin care se realizeaza iesirea din indiviziunea succesorala. Mai exact, este operatiunea juridica care pune capat starii de indiviziune prin împartirea, în natura si/sau prin echivalent, a bunurilor aflate în coproprietate si care are ca efect înlocuirea retroactivă a cotei-părţi ideale, indivize, asupra acestora, cu drepturi exclusive ale fiecăruia dintre coindivizari asupra anumitor bunuri sau valori determinate în materialitatea lor."
Nu este diferenta. Cand sunt mai multi propietari, mostenitori, etc, asupra unor bunuri,asta inseamna ca sunt la comun , fara sa stie vreunul ce este strict al lui. Se foloseste si termenul , in devalmasie, de exemplu.
Prin iesirea din indiviziune, partaj , se delimiteaza clar care este proprietatea, bunul . Fiecare primeste ceva concret , de exemplu, dintr-un teren, parcela X, dintr-o casa, doua camere dinspre strada , biblioteca si pianul..Sau, poate fi despagubit in bani, sulta , pt cota sa din mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme. ce se poate face când unul dintre moștenitori nu dorește împărțirea pe cale amiabilă? PROSPERITATE PROSPERITATE Buna ziua \" Va rog frumos sa imi spuneti si mie cu trebuie procedat in situatia pe care am sa v-o descriu in continuare ; Bunica mea a decedat de curind, a ... (vezi toată discuția)
Modalitatile dreptului de proprietate luiza2008 luiza2008 Care este diferenta dintre coproprietate si indiviziune? Multumesc anticipat pt raspuns! (vezi toată discuția)