avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... modalitatile dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

modalitatile dreptului de proprietate

Care este diferenta dintre coproprietate si indiviziune? Multumesc anticipat pt raspuns!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 17:24, 1 Septembrie 2009
Coproprietatea este o forma a indiviziunii, adica daca mai multe persoane mostenesc de exemplu acelasi imobil ei sunt intr-o indiviziune si sunt coproprietari. Daca sotia si sotul cumpara un imobil in timpu casatoriei, si ei sunt intr-o indiviziune, dar de aceasta in devalmasie.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
ContSters77883, utilizator
Indiviziunea este stare a unui lucru asupra caruia mai multe persoane au un drept de proprietate fara a se fi procedat la determinarea cotei-parti a fiecareia dintre ele; situatia acestor persoane. Coproprietatea poate fi si determinata pe cote-parti.

Cu stima
av. Gheorghe Alexandru
alex1981g a scris:

Indiviziunea este stare a unui lucru asupra caruia mai multe persoane au un drept de proprietate fara a se fi procedat la determinarea cotei-parti a fiecareia dintre ele; situatia acestor persoane. Coproprietatea poate fi si determinata pe cote-parti.

Cu stima
av. Gheorghe Alexandru



Sunteti aproape. Atata doar ca ati definit indiviziunea cu ceea ce defineste, de fapt, proprietatea devalmasa, aceasta din urma fiind caracterizata prin lipsa cotelor parti, si nu indiviziunea.

Indiviziunea caracterizeaza un patrimoniu. Coproprietatea este modalitatea de proprietate asupra unui bun determinat. Ambele se caracterizeaza prin existenta a cel putin doi proprietari care detin patrimoniul, respectiv bunul determinat, in cote parti ideale, abstracte.

:bow:
Coproprietatea in devalmasie se refera doar la 2 persoane (sotii). Determinarea cotei parti din definitia pe care am dat-o se refera nu la stabilirea cotei(10%...50%..etc) ci la determinarea ei in concret ex: 3 proprietari asupra unui imobil cu 3 camere, nu sunt proprietari ce cate o camera - astfel cotele lor nefiind determinate sunt in indiviziune proprietari asupra intregului imobil... Parerea mea :)
Devalmasia caracterizeaza nu doar patrimoniul comun al sotilor, ci si composesoratul, de exemplu, unde numarul proprietarilor nu este limitat.

Pe de alta parte, in cazul indiviziunii (coproprietatii), cotele sunt determinate. Ceea ce nu este determinat este partea din bun, in materialitatea ei, care ar reveni unui coproprietar, dreptul fiecarui coproprietar purtand asupra fiecarei unitati de masura din acel bun fara insa a fi exclusiv.

Alte discuții în legătură

Proprietate imobil. andre_1973 andre_1973 Buna ziua! In cazul in care doua persoane au in proprietate un imobil care nu se poate impartii fizic si nu se ajunge la intelegere din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)
...iesire din indiviziune... ContSters4579 ContSters4579 ...ce spunet, daca un sot a dobandit prin mostenire bun propriu 1/2 dintr-un imobil,si cealalta cota de 1/2 impreuna cu sotul prin intretinere bun comun, ... (vezi toată discuția)
Vânzare cotã parte TheThunder49 TheThunder49 Bună seara! am şi eu următoatoarea speţă: A şi B sunt prop. unei case şi al terenului aferent, A vrea să înstrăineze cota parte a sa, îi trebuie ... (vezi toată discuția)