rarespopa a scris:
Daca cele doua persoane nu ar fi casatorite am discuta despre indiviziune in code de 1/2+1/4 pentru prima si de 1/4 pentru cea de-a doua. Bunurile neimpartite in interiorul casatoriei se numesc bunuri comune. Singura diferenta avand in vedere modul particular de dobandire este ca celor doi soti nu li se cuvin parti egale ci se pastreaza cotele pe care le-am amintit. Fiind vorba despre un imobil care am stabilit ca are calitatea de bun comun nu poate face obiectul iesirii din indiviziune decat daca exista motive temeinice pentru a fi impartit. Iesirea din indiviziune in cazul nostru este echivalenta cu impartirea bunului imobil.
Nu prea este cum spuneti.
Proprietatea comuna a sotilor este proprietate comuna in devalmasie. Forma a dreptului de proprietate comuna, se particularizeaza prin aceea ca titularii sai nu au determinata nici macar o cota-parte ideala, matematica din dreptul de proprietate asupra unor bunuri nefractionate in materialitatea lor.
Coproprietatea sau proprietatea comuna in cote parti, se caracterizeaza prin:
- dr de propr apartine la cel putin 2 titulari = coproprietate
- caracteristic copropr – dr este fractionat, dar sub aspect material B mobil sau imobil continua sa subziste
Este absolut logic ca intrebarea se refera la faptul iesirea din indiviziune in ceea ce priveste coproprietatea. Deci o cota de 1/2 apartinand unui sot si o cota de 1/2 apartinand ambilor soti. Pentru cota in devalmasie a sotilor nu se poate vorbi de iesire din indiviziune atata timp cat nu se stabilesc cote prin partaj. In functie de contributia sotilor cotele sunt diferite de cotele de 1/2 din bunul comun, asa cum ati precizat.