avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ...iesire din indiviziune...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

...iesire din indiviziune...

...ce spunet, daca un sot a dobandit prin mostenire bun propriu 1/2 dintr-un imobil,si cealalta cota de 1/2 impreuna cu sotul prin intretinere bun comun, sotul prim are dreptul sa cdeara iesirea din indiviziune cu privire la bun?...
In cadrul partajului? Sau cum? E o situatie ciudata. Nimic nu interzice asta, oricum. Deci are dreptul.
Are dreptul de a iesi din indiviziune.
Bineinteles ca puteti solicita iesirea din indiviziune, intrucat nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune.
Daca cele doua persoane nu ar fi casatorite am discuta despre indiviziune in code de 1/2+1/4 pentru prima si de 1/4 pentru cea de-a doua. Bunurile neimpartite in interiorul casatoriei se numesc bunuri comune. Singura diferenta avand in vedere modul particular de dobandire este ca celor doi soti nu li se cuvin parti egale ci se pastreaza cotele pe care le-am amintit. Fiind vorba despre un imobil care am stabilit ca are calitatea de bun comun nu poate face obiectul iesirii din indiviziune decat daca exista motive temeinice pentru a fi impartit. Iesirea din indiviziune in cazul nostru este echivalenta cu impartirea bunului imobil.

Imi sustin acest rationament pe prevederile art. 36 CodFam:
"...
Pentru motive temeinice, bunurile comune, in intregime sau numai o parte din ele, se pot imparti prin hotarare judecatoreasca si in timpul casatoriei. Bunurile astfel impartite devin bunuri proprii. Bunurile neimpartite, precum si cele ce se vor dobandi ulterior, sunt bunuri comune."
rarespopa a scris:

Daca cele doua persoane nu ar fi casatorite am discuta despre indiviziune in code de 1/2+1/4 pentru prima si de 1/4 pentru cea de-a doua. Bunurile neimpartite in interiorul casatoriei se numesc bunuri comune. Singura diferenta avand in vedere modul particular de dobandire este ca celor doi soti nu li se cuvin parti egale ci se pastreaza cotele pe care le-am amintit. Fiind vorba despre un imobil care am stabilit ca are calitatea de bun comun nu poate face obiectul iesirii din indiviziune decat daca exista motive temeinice pentru a fi impartit. Iesirea din indiviziune in cazul nostru este echivalenta cu impartirea bunului imobil.

Nu prea este cum spuneti.
Proprietatea comuna a sotilor este proprietate comuna in devalmasie. Forma a dreptului de proprietate comuna, se particularizeaza prin aceea ca titularii sai nu au determinata nici macar o cota-parte ideala, matematica din dreptul de proprietate asupra unor bunuri nefractionate in materialitatea lor.
Coproprietatea sau proprietatea comuna in cote parti, se caracterizeaza prin:
- dr de propr apartine la cel putin 2 titulari = coproprietate
- caracteristic copropr – dr este fractionat, dar sub aspect material B mobil sau imobil continua sa subziste

Este absolut logic ca intrebarea se refera la faptul iesirea din indiviziune in ceea ce priveste coproprietatea. Deci o cota de 1/2 apartinand unui sot si o cota de 1/2 apartinand ambilor soti. Pentru cota in devalmasie a sotilor nu se poate vorbi de iesire din indiviziune atata timp cat nu se stabilesc cote prin partaj. In functie de contributia sotilor cotele sunt diferite de cotele de 1/2 din bunul comun, asa cum ati precizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare proprietate ContSters408559 ContSters408559 Buna ziua as dori sa va intreb:in perioada casatoriei am cumparat un imobil cu prima casa,sotul este trecut si el in acte fiind girant,acuma as dorii ca el sa ... (vezi toată discuția)
Cedare parte apartament marcelutza marcelutza Buna ziua,as dori sa stiu daca pot sa-i trec fiului meu de 21ani,jumatatea mea din apartamentul pe care-l am in comun cu sotul meu.Sunt despartita in fapt de ... (vezi toată discuția)
Pot sa dau partea mea din proprietate unui copil danut.cheptanaru danut.cheptanaru pot sa dau partea mea din proprietatea comuna(o casa) cu sotia ,unui copil de al nostru fara sa fim divortati (vezi toată discuția)