avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cedare parte apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cedare parte apartament

Buna ziua,as dori sa stiu daca pot sa-i trec fiului meu de 21ani,jumatatea mea din apartamentul pe care-l am in comun cu sotul meu.Sunt despartita in fapt de 5 ani de sot,acesta nevoind sa divorteze.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: marcelutza , utilizator 11:10, 26 Martie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da puteti instraina cota parte indiviza din bunul imobil. Fiul impreuna cu fostul sot vor fi coproprietari.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti, pentru că sunteți coproprietari in devălmășie.
Adică imobilul este bun comun, fără ca fiecare dintre soti să aibă o cota exactă.
Pentru determinarea părții dvs, trebuie să încheiati cu soțul un act de partaj.
Art 634 alin C civ - “fiecare coproprietar este titularul exclusiv al unei cote-părţi din dreptul de proprietate şi poate dispune în mod liber de aceasta în lipsă de stipulaţie contrară”.
Art. 339 Cod civil
Bunurile comune
Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.

Art. 667 cod civil
Proprietatea comună în devălmăşie
Există proprietate în devălmăşie atunci când, prin efectul legii sau în temeiul unui act juridic, dreptul de proprietate aparţine concomitent mai multor persoane fără ca vreuna dintre acestea să fie titularul unei cote-părţi determinate din dreptul de proprietate asupra bunului sau bunurilor comune
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2019
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mesaj se vorbeste de "jumatate mea din bun" deci de o cota indiviza determinata.

Pt un raspuns care sa va fie util, spuneti ne cum ati dobandit acest bun (in timpul casatoriei ca bun comun al sotilor si prin urmare in devalmasie) sau pe cote-parti (daca precizati ca detineti jumatate din bun).

Alte discuții în legătură

Partaj, divort seniaanghel seniaanghel Am introdus actiunea de divort la notar in data de 25.07.2014, urmand a se finaliza si a primi certificatul de divort in 25.08.2014. Intrebarea mea este legata ... (vezi toată discuția)
Impartire apartament prima casa divort gabipopescu2001 gabipopescu2001 Buna ziua, Am achizitionat impreuna cu sotia un apartament prin Prima Casa.Parintii mei au vandut o proprietate si mi-au dat banii cu care am achitat jumatate ... (vezi toată discuția)
Donatie ContSters359971 ContSters359971 Sunt divortat si recasatorit. As vrea sa donez partea mea din apartament copilului major din prima casatorie. Mai intai trebuie facut partajul sau pot face ... (vezi toată discuția)