avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de colaborare

Buna ziua,

Va rog sa-mi raspundeti la doua intrebari care ma preseaza teribil:

1. Care sunt obligatiile unui angajator (SRL) care incheie un contract de colaborare cu o persoana fizica?
Mentionez ca in prezent firma nu are angajati.

2. Exista un termen limita de la infiintarea societati, in care trebuie sa existe minim un angajat in cadrul firmei?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:47, 10 Iulie 2013
Potrivit principiului libertatii de vointa contractuale , partile pot negocia sau insera intr-un astfel de contrat orice clauza care nu contravine ordinii de drept sau bunelor moravuri.
Astfel in contract vor aparea tata drepturile cat si obligatiile fiecareia dintre partile semnatare.
Imi cer scuze, poate nu am fost explicita. Ma refeream la obligatiile financiare si contabile pe care le are agajatorul in siuatia incheierii unui contract de colaborare cu o persoana fizica. In sensul ca:
- Trebuie sa depun vreo declaratie la Administratia financiara?
- Trebuie sa platesc impozit sau vreo alta taxa pentru acest colaborator?

Pana acum stiu ca persoana fizica trebuia sa se duca sa-si declare venitul pe care il primeste de la firma, dar recent am inteles ca anumite obligatii se transfera catre angajator si nu stiu exact care este procedura.

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
Alina1704, utilizator
Declaratia 112 pentru veniturile din conventii civile. Prevederi 2012

Societatea in calitate de platitor de venituri trebuie sa calculeze, retina si plateasca cele doua contributii individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% si de asigurari pentru somaj in cota de 0,5%, si impozitul pe venit.
Daca persoana fizica nu este dintre cele scutite de cele doua contributii sociale individuale conform O.U.G. nr. 58/2010 (pensionar sau asigurat in sisteme neintegrate sistemului de pensii), chiar daca realizeaza si alte venituri din salarii in relatie cu alte societati, va fi supusa retinerii la sursa pentru celor doua contributii sociale individuale si pentru impozitul pe venit. Cotele se aplica la venitul brut. Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

"Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” se completeaza si se depune de platitorii de impozite si contributii carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatiile de plata cuprinse in Nomenclatorul "Creante fiscale" prevazut ca anexa 2 la Hotararea Guvernului nr. 1397/2010.
Declaratia se completeaza, in cazul veniturilor rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil, de catre platitorii de venituri pentru persoanele prevazute la art. 2963 lit. c) din Codul fiscal, respectiv pentru persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala si pentru care, potrivit art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, exista obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.

[ link extern ] !/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar boala grad iii - contract civil AngiCat AngiCat Sunt pensionara de boala grad III si mi se retine contributia pentru sanatate de 5,5% si impozit 16% deoarece am pensia in valoare bruta de 1142, rezulta ... (vezi toată discuția)
"contract de prestari servicii" Cosmi7 Cosmi7 Care sunt cotele ce se retin de catre angajator, in cazut contractelor de prestari servicii? Ce temei legal avem in acest ... (vezi toată discuția)
Intreprindere familiala, ce contributii platesc? rodicavr rodicavr Eu si sotul avem o intreprindere familiala, reparam interfoane de bloc, pina acum am platit doar contributia de asigurari sociale de sanatate. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)