avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca - Eveniment rutier care poate fi ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca - Eveniment rutier care poate fi inregistrat si ca accident de munca.

am avut un acciden in drum spre casa cu masina de lucru, iar acuma sunt pus sa platesc daune la masina. cum as putea sa evit asta.
mai ales ca masina nu era sigura, tehnic vorbind pentru ca este folosita pe santier zilnic facand cu ea in hur 100 km zilnic pe un santier.
Cel mai recent răspuns: vasilescu costel , utilizator 15:22, 23 Iulie 2013
adiseeli a scris:

am avut un acciden in drum spre casa cu masina de lucru, iar acuma sunt pus sa platesc daune la masina. cum as putea sa evit asta.
mai ales ca masina nu era sigura, tehnic vorbind pentru ca este folosita pe santier zilnic facand cu ea in hur 100 km zilnic pe un santier.

Cate zile de incapacitate de munca (concediu medical) ati avut dupa producerea evenimentului?
Vad ca nu vreti sa ne ziceti cate zile de incapacitate ati avut.
Mai jos am sa va redau un art.270 din codul muncii care poate va ajuta cu despagubirile.
ART. 270
(1) Salariatii raspund patrimonial, în temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si în legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi înlaturate si nici de pagubele care se încadreaza în riscul normal al serviciului.
(3) În situatia în care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si în legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Adica contravaloarea pagubei nu poate depasi 5x 800 = 4000 lei
Daca pagupa este mai mare recuperarea se poate face numai in baza unei hotarari judecatoresti.
Din spusele dv.rezulta ca luati masina de serviciu acasa.Daca evenimentul de circulatie s-a produs pe traseul si in timpul scris pe fisa de instruire atunci aveti sanse sa scapati de plata daunelor deoarece se poate considera ca fiind accident de traseu iar domnul Gigi Popa a prezentat foarte bine subiectul.
Ex:Program de lucru 8.00 - 16.00.Traseu acasa - serviciu - 10 min.Daca accidentul s-a petrecut la ora 17.00 nu se mai considera ca fiind accident de traseu si chiar vi se poate imputa paguba deoarece angajatorul va spune ca ati folosit masina de serviciu in scopuri personale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident mortal în drum spre locul de muncă nedeclarat la itm. ce putem face? nu ni s-a dat niciun leu ajutor din partea firmei Simosimona20 Simosimona20 Buna ziua in data de 10 12 Tatăl meu mergea la munca in momentul cand a traversat in statia de autobuz ptr a fi luat de masina firmei a fost izbit de o ... (vezi toată discuția)
Accident de traseu Andrei0510@ Andrei0510@ Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajutati cu un punct de vedere pentru situatia de mai jos. 1. Am fost implicat intr-un accident usor cu alta masina, fara ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu mașina firmei VALIRIVERA VALIRIVERA Se pot cere despăgubiri de la angajat dacă a produs un accident auto, în condițiile în care mașina a avut defecțiuni tehnice și incarcatura a fost ... (vezi toată discuția)