Sunt proprietarul unui apartament din care au plecat persoanele care locuiau. Am incercat sa depun o cerere la administratie pentru a-i informa ca de la data de 1 a lunii nu mai locuieste nimeni, insa cererea nu mi-a fost luata (nu au vrut sa-mi dea numar de inregistrare) pe motiv ca trebuie sa vin cu semnatura de la 2 vecini. Eu nu am locuit nicio zi acolo, nu-i cunosc pe vecini si imi pare o practica de sorginte comunista sa se ceara ca vecinii sa urmareasca ce se intampla in apartamentul meu. Prin urmare, am refuzat sa ma duc la oamenii aceia la usa si am insistat sa mi se ia cererea de catre administratie, sa mi se dea un numar de inregistrare, iar in cazul respingerii acesteia, sa primesc motivatie in scris, cu cadrul legal mentionat.
A inceput un taraboi imens datorat refuzului meu de a cere semnaturi de la vecini, finalizat cu RUPEREA cererii in fata mea de catre administratora :)) care spunea ca asa a rezolvat povestea si m-a lecuit de pretentia mea aberanta cu numarul de inregistrare si motivatie in scris.
Trec peste comportamentul de circari ai celor de acolo si intreb care este temeiul legal pentru care se cere proba cu martori (caci asta este de fapt)? Cum de se pleaca din start de la premiza ca proprietarul este mincinos? Nu ar fi normal ca ei sa obtina semnaturi de la vecini ca cele declarate de mine nu sunt adevarate?
Am citit legea 230/2007 si HG1588/2007 si nu reusesc sa gasesc niciun temei legal - nici pt pretentia lor cu semnaturile, nici pentru refuzul meu de a le cere de la vecini.
Daca este o hotarare a adunarii generale a asociatiei ce se poate face?
Oricum, maine mai fac o incercare - voi trimite prin posta cererea cu confirmare de primire.
Nu pot sa accept ca persoana care uraste practicile din regimul ceausist ca ele sa fie propagate si in prezent. In plus, cetateanul trebuie respectat nu tratat din start ca un pozibil infractor.
faceti o cerere de scadere de la intretinere adresata dlui presedinte,si o trimiteti asociatiei de proprietari prin posta cu confirmare de primire, administratorul este doar angajat si trebuie sa faca ce ii solicitati,in mod normal sa va dea nr de inregistrare,mai faceti si citire de la apometre si le treceti la cerere la data intocmirii ei,deoarece la 3 luni s-ar putea solicita citirea lor
PS daca ati avut ctr de inchiriere ,pe care l-ari rezilat si a fost inreg la finante il atasati,mergeti la seful de scara si anuntati ca sunt sau nu mai sunt un nr de pesoane,,cererea o adresati dlui presedinte si dupa acestea scrise :solicit scaderea dela plata intretinerii un nr de pers,,pe perioada determinata /nedetemnata si ma oblig ca in cazul in care apar modificari sa anunt asoc de proprietari.
Formulez prezenta in conformitate cu HG1588/2007 ART 17,lit ,,r ''
Dlui pres al asoc de propr,,,
si o trimiteti prin posta cu confirmare de primire,dar faceti o copie,si atasati confirmarea de primire
--mai faceti o adresa catre presedint in care ii aduceti la cunostinta modul cum ati solicitat si ati primit raspunsul de la administrator,adm care este angajat de com exec al asoc
1-Conform norme in vigoare reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie
Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie masuri/hotarari ale adunari generale,presedinte,comitet executiv
2-Actiunea administratorului de imobil de rupere cerere adresata presedintelui/asociatiei de proprietari este un abuz
3-Seful de scara nu are competenta sa dispuna introducerea sau scoaterea din evidenta a persoanelor de la calculul cotelor de intretinere
HG nr 1588/2007 Art. 17
(1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;
S-a vorbit mai sus de ”seful de scara”. Nu exista aceasta functie. Cel mult se numeste ”responsabil de scara” sau ”detinatorul cartii de imobil” - in fine cam aceeasi treaba.
Ce se intampla? La asociatiile mai mari, chiar este indicat sa se functioneze cu o asemenea schema, cu observatia ca persoana respectiva nu este remunerata, adica respectivul face o munca de voluntariat, are grija ca instalatiile sa functioneze normal, colaboreaza cu femeia de serviciu, instalatorul, mai schimba un bec pe casa scarii, face prezenta persoanelor, etc. Ca unii dintre ei isi depasesc atributiunile, este altceva...
Bun, ca administratorul a rupt cererea/notificarea prezentata, este un abuz si trebuie tratat ca atare. Incercati sa vorbiti cu presedintele as. prop., dar tot asa cu notificare scrisa. Daca nu va primeste si nu va inregistreaza notificarea, o puteti trimite prin posta, asa cum s-a spus mai sus. Faza cu semnatura a doi vecini de palier (in lipsa unui responsabil de scara), sa stiti ca nu este lipsita de substanta. Incercati sa obtineti aceste semnaturi - in fond ce va costa? Explicati vecinilor ca este o conditie impusa de as. prop. si se rezolva, fara probleme.
Nu cred ca in toata discutia este vorba de practici ale regimului ceausist. Macar nu mai aduceti aminte de aceste lucruri, cu toate ca usor-usor, populatia a inceput sa regrete persoana si metodele folosite...
Multumesc celor care au raspuns, asa voi face - depun prin posta azi cu confirmarea de primire, iar pe cerere voi mentiona si formularile sugerate de Simonadevald. Apometrele le-am depus inainte cu cateva zile, fara probleme.
La acel bloc nu este responsabil de scara, iar presedinta (de profesie avocat) era prezenta la taraboi si era printre cele mai vocale persoane de acolo. Spunandu-le ca nu plec pana nu-mi inregistreaza cererea, m-a amenintat ca suna la politie sa spuna ca vreau sa le fur din banii din casierie, ca ala e spatiu securizat, ca imi cere sa plec - astea sunt divagatii de la subiect, pt ca i-am spus din start sa sune, deoarece mare lucru nu se va intampla, fiecare vom da declaratii iar politia va stabili daca sunt acolo pentru a fura banii sau pentru a mi se da un numar de intregistrare. Bineinteles ca nu a sunat. Ca sa nu mai spun ca presedinta e lipsita de orice etica, legandu-se de varsta mea si de faptul ca ar trebui sa ma duc la colt, cu prietenii mei sa trag droguri pe nas :) in conditiile in care nu ma cunoaste deloc si in conditiile in care nu am jignit pe nimeni (am ridicat tonul pentru ca se ajunsese in faza asta, dar nu am folosit nicio exprimare jignitoare, nici macar dupa ce se ajunsese la jigniri la adresa mea, asta pentru ca nu ma pot cobori la un astfel de nivel). I-am spus ca fac un abuz cu totii ca nu imi accepta cererea si raspunsul dnei avocat, presedinte de asociatie, a fost: pe ei nu-i pot acuza de abuz in serviciu pentru ca nu sunt functionari publici. Deci ce mai tura-vura, sunt o clica si nicio o notificare la niciunul din ei nu va schimba ceva.
In concluzie, taraboiul si divagatia nu au legatura cu cadrul legal, ci depind de nivelul de bun simt al celor prezenti, iar solutie la asta nu exista.
Tare mi-e mie ca in absenta unui cadrul legal clar (art 17 alin 1 r din HG 1558 se refera la calcularea cotelor, nu la procedura declararii numarului de persoane...de fapt aceasta procedura lipseste complet din lege), se va aplica hotararea adunarii generale a proprietarilor :(
Dl Adam Grecu spunea ca nu ma costa nimic sa obtin semnaturile. Mentionez ca ieri chiar am vorbit cu una din vecinele de palier si era dispusa sa-mi semneze dar si dumneaei a fost revoltata de procedura (fiind si administratorul unui alt bloc), spunand ca nu intelege de ce se cere aceasta proba atat timp cat asociatia primeste declaratia proprietarului.
Si da, exact cum ati spus, faza nu e lipsita de substanta, insa substanta e gresita - acestea sunt practici de tipul celor aplicate de securitate cu declaratii de la vecini si rude....de pe timpul cand individul nu era cetatean, ci un permanent posibil infractor. Imi pare rau, dar imi este pur si simplu groaza ca nici dupa 23 de ani nu se vede cat de gresita era aceasta abordare. Daca vrem cetateni responsabili, atunci trebuie sa-i investim cu incredere. Iar aici da, intram in discutii care nu au legatura cu cadrul legal ...ci cu setul de valori al societatii noastre si cu ce anume ne dorim fiecare.
Multumes inca o data mult, va voi tine la curent cu evolutia ''cazului'', imediat ce primesc raspunsul in scris de la ei.