Nici macar nu stiu cu ce sa incep..este o poveste lunga si trista.. S-a intamplat intr-o localitate rurala intre unchiul meu si un consatean. Unchiul meu se afla pe camp , cu oile la pascut .. Acel consatean a venit nervos spre el cu masina si i-a cerut sa plece cu animalele de pe terenul lui ( s-a dovedit cu acte ca nu se afla pe terenul lui proprietate personala ) . A avut loc un schimb de replici dupa care consateanul a plecat nervos , injurand si amenintand. Unchiul si-a luat animalele si se indrepta spre casa cand acel domn s-a intors si a incercat sa-l loveasca cu masina insa...deoarece unchiul s-a ferit in ultima clipa..acesta a intrat cu masina in turma omorandu-i acestuia 3 oi. Dupa aceasta a coborat din masina si s-a napustit asupra lui , urcandu-se efectiv deasupra si lovindu-l cu pumnii si picioarele. Unchiul meu , in disperare de cauza a inceput si el sa-l loveasca insa, din nenorocire , in mana avea un briceag.. drept urmare atacatorul a fost injunghiat . Au urmat tot felul de investigatii, cercetari si acuzatii. Atacatorul a stat in spital 5 zile iar apoi a urmat judecata. Trebuie sa mentionez ca acel consatean se afla sub influenta bauturilor alcoolice insa, desi exista martori care au confirmat acest lucru, la internarea in spital nu s-au recoltat probele biologice care sa stabileasca alcoolemia. A urmat un proces lung si stresant in care majoritatea martorilor au declarat in favoarea unchiului. Sentinta a fost data si cu stupoare aflam ca unchiul in varsta de 70 de ani a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare si despagubiri in valoare de 200 milioane lei. Iar cel care a instigat , a omorat animalele in locul unchiului meu si care mai are si alte dosare penale.. a iesit basma curata din toata nebunia asta. Ce ar fi trebuit sa se intample?? Ca unchiul meu sa se lase omorat ca sa se ia anumite masuri ?? Nu avem dreptul sa ne aparam viata?? Nu se tine cont de faptul ca el a fost atacat si ca doar s-a aparat?? Recunosc ca nu trebuia sa loveasca cu acel briceag insa.. chiar nu se putea da pedeapsa la inchisoare cu suspendare avand in vedere circumstantele??
Va rog din suflet sa-mi raspundeti si sa-mi spuneti ce sanse are la recurs?? Imi cer scuze ca am scris atat de mult dar povestea este mult mai lunga si am incercat sa o scurtez cat de mult posibil.
Cred ca povestea este mult mai lunga. Din acest motiv nu pot fi destul de explicit si corect in a da o solutie pertinenta. In principiu,organele abilitate au formulat o incadrare corecta. Nu ma pronunt cu privire la pedeapsa aplicata.Aveti posibilitatea recursului. Sunt motive,destul de plauzibile,circumstante atenuante,scuza provocari,etc. Banuiesc ca la proces,unchiul dvs. a fost asistat de aparator ales.Este singurul si cel mai competent in a face aprecieri,vizavi de eveniment,pentru ca are toate elementele la dispozitie. In acest context,conteaza foarte mult si atitudinea victimei.Folositiva la maxim de experienta unui sau mai multi avocati,dupa posibilitati.Cred insa ca in contextul actual,problemele din justitie,va fi foarte greu o masura mai blinda. Inca odata,exista o sansa,de care unchiul poate beneficia. Mult noroc.
Imi pare rau de cele intamplate. sa inteleg ca a avut incadrare la tentativa de omor, insa ca sa-mi dau cu parerea intr-un dosar de acest gen, fara sa am cunostinta de actele dosarului este foarte greu. Insa avand in vedere varsta si, sper, faptul ca nu are antecedente penale este posibil. ..
Recurs? Inteleg ca ati pierdut si in apel?
Depinde foarte tare de tot ceea ce se afla in dosar: de incadrarea juridica a faptei, de expertiza aflata la dosar. E foarte greu sa-ti dai o parere fara a vedea ce e acolo.
Poate sa nu fie tentativa de omor daca nu i-a pus in pericol viata.
Oricum, din relatarea dvs. mi-a atras atentia briceagul. Ce cauta la el in mana? Pentru ca nu mergi pur si simplu cu un briceag in mana pe strada.
E problematic daca in urma primei discutii, unchiul dvs. a scos cutitul pentru a se apara in eventualitatea unui atac.
In tin minte si acum pe profesorul meu de penal care spunea ca nu e legitima aparare daca esti deja pregatit pentru un eventual atac.
Va multumesc din suflet ptr promptitudinea raspunsurilor d-voastra. Nu sunt foarte familiarizata cu termenii juridici, nu am mai trecut niciodata prin asa ceva. A avut loc procesul, s-a dat sentinta iar avocatul ales ne-a spus ca va face recurs la Curtea de Apel (poate nu am inteles corect? )
Loviturile nu i-au pus viata in pericol drept ptr care nu a fost nevoie de o spitalizare indelungata. Referitor la cutitul care se afla in mana lui : dupa ce animalele au fost lovite , unchiul a scos repede cutitul ptr a le sacrifica ptr a nu le lasa sa moara in chinuri. Nu a apucat sa sacrifice decat una din oi ( celelalte doua au murit ) timp in care atacatorul a coborat din masina si s-a napustit asupra lui.
Avocatul apararii a cerut schimbarea incadrarii din tentativa de omor in vatamare corporala rugand instanta sa tina cont de circumstantele in care s-a produs evenimentul nefericit.
La urmatorul proces se mai poate cere schimbarea incadrarii juridice?? si ce sanse ar avea sa se aprobe acest lucru?
Inseamna ca va urma apelul si nu recursul. Mai sunt 2 cai de atac.
Ar trebui sa incercati sa mai platiti un avocat sa vada dosarul. Inca o parere nu strica.
Copie dupa dosar nu prea cred ca e rentabil. Probabil este foarte voluminos.
In apel se poate cere schimbarea incadrarii juridice.
Omor sau autoaparare?
robiy
Buna ziua.Am o problema cu fratele meu care intr`o seara s-a dus intr`un bar si un barbat a sarit la el cu cutitul.In urma altercatiei,fratele meu nu a fost ... (vezi toată discuția)