Fac parte dintr-un program de restructurare a unitatii in care lucrez; primul criteriu al acestui program a fost "la cererea angajatului". Am facut cerere ce a fost aprobata- am fost inclusa pe tabelul cu persoanele (119 ) ce urmeaza a pleca, tabel aprobat intr-o sedinta a consiliului local, tabel inaintat la ITM. Pe 04.07.2013 ( prima zi de preaviz) au primit toti ceilalti 118 preavizul, eu NU, directorul general refuzand semnarea lui. Mentionez ca sotul meu a avut o firma ce a avut lucrari la unitatea la care lucrez, nu si-a putut recupera creanta, a dat in judecata unitatea, a castigat si prin executor judecatoresc au fost blocate conturile unitatii la care lucrez eu. La proces, am reprezentat eu firma sotului, firma fiind suspendata si sotul (unic actionar) plecat din tara; la sedintele procesului am fost in timpul liber. Este indreptatit directorul sa ma invinovateasca pt asta si sa nu semneze preavizul? Cum pot solutiona situatia existenta?
Faceti o sesizare scrisa despre abuzul directorului la I.T.M.....si dupa ce primiti raspunsul lor scris actionati-l in instanta si se va rezolva problema dumneavoastra. Bafta.
Multumesc frumos; eu nu am nici o hirtie la mana prin care sa-mi explice motivul refuzului semnaturii lui- doar discutia din biroul lui. Am facut o sesizare la sindicat care se intruneste mixt cu administratia miercuri pe 17.07.2013. Pot merge la ITM fara nici o hartie?
Nu este vorba de discriminare la locul de munca ci de incalcarea obligatiilor ce ii revin angajatului in raport cu angajatorul.
Chiar daca ati facut-o in afara orelor de lucru si orice argumente ati prezenta, faptul ca dvs. ati reprezentat firma sotului in procesul cu firma la care erati angajata se numeste "conflict de interese" iar conducatorul unitatii este indreptatit sa va refuze semnarea preavizului si sa ia masuri impotriva dvs. .
Orice contract individual de munca munca presupune exercitarea unor sarcini in beneficiul firmei care te-a angajat si nu impotriva acesteia chiar daca o faci in afara orelor de program.
Codul Muncii - Legea 53/2003
Art. 39. - (2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) obligaţia de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului;
b) obligaţia de a respecta disciplina muncii;
c) obligaţia de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi în contractul individual de muncă; d) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;
e) obligaţia de a respecta măsurile de securitate şi sănătate a muncii în unitate;
f) obligaţia de a respecta secretul de serviciu;
g) alte obligaţii prevăzute de lege sau de contractele colective de muncă aplicabile.
Art. 40. - (1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
a) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
b) să stabilească atribuţiile corespunzătoare fiecărui salariat, în condiţiile legii;
c) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor;
d) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
e) să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncă aplicabil şi regulamentului intern;
f) să stabilească obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora.
Angajatorul este indreptatit sa ia masuri impotriva unui angajat care nu isi respecta obligatiile prevazute in fisa postului, c.i.m. si codul muncii.