- Societatea A - a vandut societatii B produse in valoare totala mai mare de 10.000 lei
- Societatea B-in calitatea sa de asociat in societatea A, a imprumutat-o pe aceasta cu o suma mai mare de 10.000 lei.
Cum procedam pentru compensarea unei sume cu alta in acest caz in care nu am decat o factura si o chitanta, si nu doua facturi?
Daca am face compensare prin serviciul de compensare ar trebui sa avem facturi din ambele parti.
Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare.
Deci, compensarea se poate face, inlocuind factura cu contractul de imprumut, cu conditia ca acesta sa indeplineasca conditiile legale pentru a fi considerat document justificativ.(Ordinul 3512/2008).
Problema care s-ar putea ivi, o constituie pretul practicat, intre cele doua societati, pentru vanzarea produselor. Adica pretul trebuie sa fie corect, netinand seama de faptul ca societatea debitoare (imprumutatorul) este asociat in cea vanzatoare. Cod Fiscal, art.11, alin.(2) În cadrul unei tranzacţii între persoane române şi persoane nerezidente afiliate, precum şi între persoane române afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau al serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei.
Codul civil prevede ca datoriile reciproce se sting prin compensatie, pana la concurenta celei mai mici dintre ele.
Aceasta opereaza de deplin drept, de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile.
Deci data restituirii imprumutului trebuie sa fie scadenta.
Am inteles asta, dar nu am putea sa facem o conventie de compensare semnata de ambele parti, in care sa scriem ceva de genul ca partile inteleg sa-si stinga reciproc datoriile?
In cazul de fata nu se va utiliza procedura standard aplicabila compensarii intre societatile comerciale.
Se va utiliza un document ce reprezinta acordul partilor pentru compensare, intr-o forma netipizata, dar care sa contina toate elementele de identificare prevazute de OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile.
Compensari
Anca1011
ce document se utilizeza pentru inregistrarea unei compensari intre doua societati? compensarile se inregistreaza in ambele contabilitati(ale celor doua ... (vezi toată discuția)