Chestiunea cu externalizarea serviciilor contabile "sta in picioare" foarte bine, e legala, asa ca nu va puteti lega de aceasta. E bine sa mergeti la ITM si sa discutati cu cei de acolo.
Oricum, concedierea despre care vorbiti trebuie sa respecte prevederile urmatoare din Codului muncii:
Art. 65.
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Art. 67.
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Realitatea arata ca externalizand serviciile de contabilitate angajatorul dv economiseste bani. Aproape jumatate cat suma pe care dv o primiti ca salariu angajatorul vireaza catre stat, ca "taxe aferente salariilor” – sa zic asa. Ori, cu firma de contabilitate poate incheia un contract avantajos si sa plateasca strict cat va oferea dv ca salariu (brut, sau chiar net). In plus, ar mai scuti si din cheltuielile cu diverse consumabile, cu transportul – pt depunerea diverselor declaratii...
Economisirea asta, de multe ori, se dovedeste a fi paguboasa si chiar falsa.Depinde de norocul pe care il are in alegerea firmei de contabilitate dar, pana una alta e afacerea lui si el hotareste.
am fost la ITM si atat mi-au spus, ca da asa e, nu pot face nimica daca va angaja o firma de contabilitate, caci e dreptul lor ca societate sa-si organizeze cum vor departamentul de contabilitate; singura cale e sa urmaresc daca intr-adevar spune adevarul ca va angaja un contract de prestari servicii contabile si nu un contract individual de munca.
in ce privesc drepturile mele, sunt cele pe care le stiam, preaviz de 20 zile lucratoare, un salariu compensatoriu si desfacerea contractuilui de munca prin reducerea postului fiind, pot beneficia de somaj...
acuma astept se pare ca instiintarea , decizia de reducere a postului , intrucat nu mi-a fost data in scris, si trebuie sa o primesc doar nu?
altfel eu nu pot considera un preaviz "verbal"; desi cred ca ei asa isi inchipuie!
a! era sa uit
cand mi s-a comunicat verbal, joi 12.03.2009 decizia aceasta, sefu a facut repede o socoteala, ca de fapt venise cu ea de-acasa !!! gata facuta
ca am 20 de zile de preaviz, sa nu vin 20 a cate 4 ore cum am dreptul, ci 10 a cate 8 ore ca sa scape mai repede de mine! dar sigur, restul de 10 zile trebuiesc pontate in continuare ca preaviz;
dar!!! spunea ca oare cate zile de concediu mai am? mai am 5 zile; si imediat el mi-a socotit ca din 10 zile care trebuie sa vin intregi in preaviz, a scazut 5!!! si reoiese ca 5 zile sa mai vin spunea el!!!!
pai cum asa?!!??
dreptul la preaviz e un drept! dreptul la concediu de odihna e al drept!!!
acuma vrea sa mi le compenseze!!! eu vreau ca el sa le plateasca asa cum trebuie! zic bine nu?
plus salariu compensatoriu este obligat sa-mi plateasca nu? doar este reglementat in coul muncii si in contractul colectiv de munca unic la nivel de trara; si fara acest drept, ii aduc ITM=ul in cap sa imi dea acest drept cu forta daca nu pricepe cu buna nu?!