avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Salariu compensatoriu

Firma la care lucrez urmeaza sa desfiinteze un post cu acordarea unui salariu compensatoriu angajatului respectiv. Imi puteti spune ce fel de salariu trebuie sa fie acesta: de baza lunar, mediu pe economie etc?
Deasemenea, ce taxe si impozite se retin la acest salariu?
Multumesc.

Conform Codului Muncii: 'Art. 67 Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri
active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.'
Conform CCMN (contract colectiv de munca la nivel national):'ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Astfel, cuantumul salariului compensatoriu este de cel putin un salariu de baza al angajatului in cauza.

Ref. retineri - stiam ca impozit nu se retinea (conform Cod fiscal) celelalte da; rog completare alta parere.

O zi buna!
La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Codul fiscal prevede ca , sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective sunt sume neimpozabile.
Cunosc aceste prevederi, insa Codul Fiscal face referire la concedierile colective, nu la cele individuale. In plus, eu dau un salariu pe o luna al angajatului respectiv, nu un salariu calculat conform salariului mediu net pe unitate, asa cum prevede codul fiscal. As dori daca se poate sa intervina un contabil care a lucrat cu o astfel de situatie. Repet, este vorba de o concediere individuala.
Multumesc pentru raspunsuri.

La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorul este obilgat sa ofere salarii compensatorii in afara drepturilor cuvenite la zi? La firma in care lucrez eu, contractul colectiv de munca la nivelul societatii nu a mai fost reinnoit din 2004, iar in CCMN,nu stiu daca scrie acest lucru. Va rog sa imi raspundeti la aceasta intrebare.
Multumesc
Contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua! Firma la care lucrez da faliment! Astept sa fiu concediata!Vreau sa stiu daca voi primi salariu compensatoriu! In contractul nostru colectiv de ... (vezi toată discuția)
Art 65 ContSters75393 ContSters75393 Va rog sa-mi spuneti si mie daca unui angajat i se desface contractul de munca in baza art 65 beneficiaza de salarii compensatorii si in ce consta salariile ... (vezi toată discuția)
Concediere criza...salarii compensatorii dak dak Buna ziua, Acum 2 zile am primit informarea de mai jos. Pot cere 2 salarii compensatorii? conform ... (vezi toată discuția)