avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema serioasa bloc ANL - chiriasi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema serioasa bloc ANL - chiriasi

Buna ziua,
Sunt dintr-un bloc ANL, in care s-a stabilit in momentul primirii cheilor 3 persoane care sa constituie o asociatie. Aceasta s-a fatut cu un nr. de 42 semnaturi din 94 apartamente (sub 50%). Urma ca in cateva luni sa se constituie aceasta asociatie, dar nu s-a gasit calea legala, astfel ca s-a stabilit ca toate utilitatile pe partile comune sa se faca pe persoana fizica, si anume unul din cei 3 propusi. Dupa mai bine de 8 luni de cand s-a inceput cu liste de plata si incasarea banilor, am descoperit nereguli grave. Am sa dau un exemplu sa nu ma lungesc, si anume, la gunoi, se incasa 9 lei / persoana, noi fiind ~230 de platitori, insa facturile de gunoi erau de 70 de persoane, asa incasand cu peste 1000 lei pe luna mai mult decat platea factura, si exemplele pot continua si la celelalte utilitati (gaz, curent apa). Am cerut "Administratorului" (in gilimele pentru ca nu exista asociatie, toate facturile se emit pe numele dansului) sa-mi arate facturile, insa a refuzat, a spus ca nu are aceasta obligatie, chiar daca i-am prezentat legea prin care este obligat.
Astfel, in aprilie am facut plangere penala la parchet, dar dureaza. Eu am inceput sa nu mai platesc taxele pana nu-mi arata toata situatia financiar-contabila, situatie care am cerut-o in scris acestuia, cu un nr. de 53 semnaturi din bloc, insa tot a refuzat sa o prezinte (desigur ca nu s-a putut cere nr. de inreg. nefiind constituit juridic nimic). In consecinta, "administratorul" a facut o sesizare catre fondul locativ (cel care administreaza imobilul) prin care a spus ca sunt rau platnic, iar acesta din urma mi-a trimis o somatie de plata ca altfel voi fi evacuat.
Doresc sa mai mentionez ca "administratorul" la plata taxelor emite chitante cu stampila falsa (nu detaliez, dar e sigur).

Intrebare: pot fi dat afara, neexistand o baza legala de emitere chitante, o asociatie.... mentionand ca ce am pe numele meu totul e la zi (chirie, curent, gaz)

Si pentru a putea obliga acest om sa prezinte situatia financiara ce se poate face? doar sa astept ancheta politiei? pot face ceva mai urgent?
Care ar fi solutia sa se termine cu furtul cat mai repede?

Va multumesc anticipat !
Inteleg ca nu ati reusit sa va infiintati legal asociatie pentru ca nu aveati peste jumatate din semnaturile vecinilor. Acum aveti, din cate spuneti, 53 de semnaturi din 94, asa ca puteti rezolva problema constituirii asociatie.
Constituindu-va in asociatie o sa preluati, o sa refaceti contractele cu furnizorii direct pe asociatie.
Va alegeti legal un comitet, un presedinte, un cenzor..., stabiliti un sediu, un program de incasari, statut, reguli de gestionare a utilitatilor s.a.m.d.
Este mai eficient sa va canalizati eforturile in aceasta directie, pentru ca asa nu suparati pe nimeni iar cand o sa fiti presedinte, membru in comitet sau cenzor al asociatiei, o sa aveti posibilitatea sa verificati treptat toata activitatea din prezent a vecinului dumneavoastra, actele, contractele, facturile, platile...

Acum, strict la problema cu gunoiul si numarul de persoane. Factura inseamna obligatia de a plati. Daca pe factura scrie, de exemplu 70 de persoane cu 9 lei/persoana pe luna, asta inseamna 630 lei. Cel ce repartizeaza costul in asociatie poate imparti valoarea de 630 lei la cei 230 de oameni si va plati fiecare cate 2,74 lei. Daca a repartizat cate 9 lei/persoana pe luna a incasat sau urmeaza sa incaseze 9 x 230 = 2070 lei adica mai mult decat factura cu 1440 lei.
Daca a incasat acesti bani, se pot transfera in fondul de reparatii, se pot pastra si folosi in favoarea tuturor proprietarilor cand e cazul sa se execute unele reparatii sau alte cheltuieli de intretinere. Daca vreti sa fiti foarte corecti fata de firma de salubritate, virati aceasta diferenta firmei si gata, ati scapat de ei. Pentru dumneavoastra, pentru intreaga asociatie, e mai convenabila prima varianta in care ramaneti cu banii si-i puteti folosi.

Discutati cu ceilalti vecini si faceti-va asociatie si pe viitor puteti rezolva transparent problemele asociatiei.
De multe ori pe acest forum a fost aratat de catre utilizatori cat de prost administrator este statul (reprezentantii in teritoriu ai statului - de fapt niste functionari care nu-si fat treba dar, bine platiti de catre noi toti) privind administrarea si gestionarea imobilelor de tip social sau cele construite prin programul ANL.
Dupa darea in folosinta a imobilului, cel care administreaza si gestioneaza fondul locativ, avea ”sarcina” de a constitui as. de locatari - fara nici-un acord al chiriasilor. Nu stiu, dar banuiesc ca totusi la nivelul cons. local din localitate este stabilita o asemenea forma de organizare, dar poate nu stiti. De fapt, CL sau primaria sunt cei care trebuia sa incheie contracte de furnizare pentru toate imobilele de acest tip, iar furnizorii aveau obligatia de a emite facturi pentru fiecare imobil sau grupuri de imobile.
Ce se face la dvs. acum este o solutie agreata de conducerea celor care administreaza fondul locativ, iar ”diferentele” despre care vorbiti, au o destinatie cunoscuta...
Daca revenim la temerea dvs. cu privire la ”datul afara” din locuinta - eu zic sa nu va temeti daca tot ziceti ca sunteti la zi (sau ma rog, pe-aproape) cu achitarea debitelor. Totusi este bine sa mergeti personal in audienta la gestionarul de drept al imobilului (este trecut clar in contractul de locatiune), faceti o informare scrisa in doua exemplare, o inregistrati acolo, explicati ce ne-ati spus in prima postare (poate chiar mai mult), aratati ca este in desfasurare o plangere penala. Sugerati-le ideea cu faptul ca au datoria de a va pune la dispozitie un administrator de imobile calificat si cu atestat. Mai banui ca chitantele pe care le emite acel ”administrator” provin de la administratorul fondului locativ - uitati-va bine pe stampila, deci tot dumnealor au datoria administrarii tehnice, de contabilitate si de casierie...
Pasarea activitatii catre o persoana fizica din bloc a acestor activitati este la limita legii si singurul raspunzator de acest lucru este CL.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare anl cata_scheau cata_scheau Buna ziua, Locuiesc intr-o locuinta ANL, primita in 2012, iar in momentul de fata am fost trimis in judecata de catre Fondul Locativ pentru evacuare, din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua C.Claudia C.Claudia Sunt si eu chiriaș ANL si am o întrebare . Sunt obligată să plăteasc fondul de rulment si pentru ce se folosește? (vezi toată discuția)
Dilema Mariralu Mariralu Buna ziua , Am o soc. care a inchiriat un ap. unei pers fizice, ch . de intretinere vor fi achitate de chirias, dar asoc. de proprietari imi trimite aviz ... (vezi toată discuția)